2020. február 22. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.02.24. hétfő hajnalig

Vasárnap hajnaltól délig a Dunántúli-középhegységben (leginkább annak északkeleti részén, Dunazug-hegyvidék, Duna-kanyar) a nyugati, északnyugati szelet 60 km/h körüli széllökések kísérhetik. Ezt követően átmenetileg veszít erejéből a szél, de este általában az ország északi harmadán, de különösen a hegyvidéki tájakon ismét számítani lehet viharos nyugati szélre.

MARKÁNS HIDEGFRONT KÉSŐ ESTÉTŐL

A késő esti, éjféli óráktól sokfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A front északról dél felé haladva pár óra alatt átvonul az országon. A legerősebb széllökések várhatóan több helyen meghaladják a 70-80 km/h-t. A Dunántúl északi és keleti részén, Észak-Magyarországon, a középső országrészben, Duna-Tisza közén néhol 90, a hegyvidéki területeken 100 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

2020.02.22. 22:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. február 22. 22:56 (21:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.