2020. július 16. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.07.17. péntek éjfélig

Ma késő délelőttől legnagyobb eséllyel a Tisza körüli szélesebb sávban, később pedig attól keletre, valamint nyugaton várható helyenként zivatarok kialakulása. A napközbeni zivatarokat átmeneti viharos lökések (60-80 km/h), esetleg kisméretű jég (<1 cm) kísérheti. Estétől az Észak-Dunántúlon a záporok mellett megdörrenhet az ég. Pénteken nagyobb számban az ország északi felében, és a Nyugat-Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos széllökések (>60-80 km/h) és jégeső kísérhet.

2020.07.16. 09:42 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. július 16. 09:46 (07:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.