2018. július 21. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.07.22. vasárnap éjfélig

ZIVATAROK, FELHŐSZAKADÁS

Az előttünk álló éjszaka délnyugat-északkeleti irányban zivatarok vonulnak végig az országon, legkésőbb a Tiszántúlt érhetik el. A zivatarokat viharos (60-90 km/h) szél, nagyobb méretű jég (> 2-3 cm) és felhőszakadás (> 25-30 mm) kísérheti.

Vasárnap összességében sokfelé, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak intenzív záporok, zivatarok, amelyekhez ekkor már elsősorban felhőszakadás társulhat.

2018.07.21. 17:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. július 21. 17:56 (15:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.