2021. január 23. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.01.24. vasárnap éjfélig

A nap második felében a Dunántúlon zivatar kialakulására is lehet számítani, amelyhez viharos széllökések (60-80 km/h), esetleg aprószemű jég társulhatnak.

A késő délutáni óráktól az Alpokalján, majd éjszaka a Kisalföld egyes részein az eső egyre inkább havas esőbe, havazásba vált, vasárnap reggelig a térségben jellemzően lepel - 3, 4 cm vizes, tapadó hó hullhat, mely olvadozni fog. (A Kőszegi-hegység magasabb csúcsain ettől több, akár 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat.) Holnap a délutáni, késő délutáni órákban csapadékzóna éri el az ország déli, délnyugati részét, amely északkelet felé halad. Az esőt egyre nagyobb területen válthatja fel havazás: elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, valamint a Duna-Tisza-köze déli vidékein 2-7 cm friss, tapadó hó hullhat vasárnap éjfélig.

Megjegyzés: Vasárnap késő délutántól a Duna vonalának déli részén is előfordulhatnak viharos (~ 60-65 km/h) lökések északi, északnyugati irányból.

2021.01.23. 14:37 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. január 23. 14:42 (13:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.