2020. szeptember 28. hétfő
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. szeptember 28. 10:48

Több középpont, több hullám

Szeptember 25-én, pénteken ért véget a szeptemberi (indián) nyár. A nagy átalakulást egy több középpontú ciklon okozta, amelynek tagjai azóta is Közép-Európa légterében "kergetik egymást". Az ilyen időjárási helyzet sajátja, hogy a csapadék több hullámban érkezik, egy-másfél napos szárazabb időszakokkal. Hétfőre virradó éjjel egy újabb örvény érkezett dél felől, mely ezúttal is északnyugaton okozott kiadós csapadékot. Ezzel együtt arrafelé az elmúlt héten már az egész szeptembernek megfelelő mennyiségű eső hullott. Ma az éjjelre jellemző tartós eső mindenütt megszűnik, helyét a záporok, sőt nyárias zivatarok veszik át.

OMSZ: 2020. szeptember 23. 14:42

Koronavírus és időjárás-előrejelzés

A tudósok az időjárás modellezésben használatos módszereket alkalmaztak a járvány dinamikájának számításához. A Középtávú Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) oldalán közzétett cikk szerint az időjárás modellezésében már bevált módszereket használtak fel matematikusok, hogy előrejelezzék a koronavírus járvány alakulását.

OMSZ: 2020. szeptember 23. 12:51

Az északi félteke új, azaz régi negatív hőmérsékleti rekordja

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tájékoztatása alapján új negatív hőmérsékleti rekord érvényes Földünk északi féltekéjén. "Klímadetektívek" találtak rá az eddigi legalacsonyabb mért hőmérsékletre. 1991. december 22-én Grönlandon -69.6 Celsius fokot regisztrált egy automata, ez az érték pedig alacsonyabb, mint a korábbi verhojanszki -67.8 °C.

OMSZ: 2020. szeptember 23. 10:31

Zombi ciklon az Atlanti-óceánon

Az amerikai meteorológiai szolgálat (National Weather Service) zombi ciklonnak nevezte el az egykori Paulette névre hallgató poszt-trópusi ciklont. A korábban az óceánt átszelő légörvény előbb legyengült, a következő napokban azonban visszafordul nyugati irányba, és kissé ismét erősödik. Sokáig azonban nem jut majd; az irányváltásért felelős anticiklon peremén hamar észak felé fog mozdulni, ezzel együtt pedig ismét elveszti erejét.

OMSZ: 2020. szeptember 22. 10:06

Nagy napi hőingás

Hűvös, sőt helyenként hideg hajnalok, majd nyáriasan meleg délutánok, ugyanakkor nyugodt időjárás jellemezte az elmút napokat. Összel, derült időben néhány óra alat sokat változik a hőmérséklet. A szeptember 21-én, hétfőn nyolc óra alatt végbemenő hőmérséklet-változást ábrázoló térképeken látható, hogy a reggeli helyzethez képest délután 10-20 fokkal volt melegebb, illetve hogy késő estére 10-15 fokot hűlt le a levegő. Egy szó mint száz, rétegesen kell öltözködni!

OMSZ: 2020. szeptember 22. 08:54

Őszi napéjegyenlőség: szeptember 22.

2020. szeptember 22-én, kedden 15:30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Már nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör magának.

OMSZ: 2020. szeptember 18. 09:14

Ianos az elmúlt évek legerősebb földközi-tengeri "hurrikánja" (medikánja)

Elkezdődött a viharszezon a Földközi-tengeren. Ezt az évadot rögtön egy nagyon intenzív, trópusi ciklonra jellemző tulajdonságokat is mutató légörvény nyitja, mely eddig inkább Szicíliától délkeletre, a nyílt tenger felett örvénylett, és eközben gyűjtötte a nyár során felhevült tengervízből az energiát. Most azonban északkeleti irányba mozdult el, és a középpontja a következő másfél-két nap során végig Görögország nyugati partjai előtt lesz. Bár viharos szél is fog fújni, a csapadék fogja majd a legtöbb gondot okozni: Kefalónia és Zakintosz szigetén két nap alatt akár 350-400 mm eső is hullhat, ez a magyarországi átlagos évi csapadékmennyiségnek több, mint a fele.

OMSZ: 2020. szeptember 9. 13:00

Visszatér a hőség

Szezonrekord minimum (3,1 fok, Zabar, szeptember 8.) ide, érintő hidegfront oda, a hét második felében anticiklon és egyre melegebb, továbbra is száraz levegő alakítja időjárásunkat. Olyannyira, hogy a 30 fokot elérő vagy meghaladó csúcshőmérséklet sem lesz ritka (ekkor beszélünk hőség napról). Az éjszakák azért továbbra is felfrissülést hoznak. A hétvégén és a jövő hét elején arra is van esély, hogy az idei ősz eddigi legmagasabb hőmérsékletét (33,0 fok, Pitvaros, szeptember 7.) is felülmúlja a délutáni felmelegedés. Nagyjából 5-10 fokkal lesz melegebb az ilyenkor szokásos csúcshőmérsékleteknél (~ 23 fok).

OMSZ: 2020. szeptember 7. 10:00

Csendes vasárnap

Szeptember első vasárnapját egy gyenge hidegfront közeledése, majd az esti órákban az érkezése tette változatosabbá. De előtte még napközben a front előterében az ország déli, illetve keleti, délkeleti régióiban 30 fok köré, néhol kissé afelé emelkedett a hőmérséklet. Eközben északnyugaton inkább 23-26 fokot mutattak a hőmérők. Az éjszaka folyamán a fronttal járó csekély csapadék is elérte a Kisalföld térségét, ott a záporok mellett az ég is megdörrent. A hajnalaink lassacskán egyre hűvösebbek, ma reggelre virradóan zömében 15 fok alatti hőmérsékletekre ébredhettünk, Zabarban pedig 9.9 fok volt.

OMSZ: 2020. szeptember 1. 11:00

Itt van az ősz, itt van újra

Augusztus utolsó napján a lehűlést okozó front és csapadékrendszere nagy robajjal (villámlás, felhőszakadás, szélvihar) haladt át az országon. Napközben egyre kevesebb helyen eshet, estére az északi határvidéken is megszűnik a csapadék. Főként a Dunántúlon erős nyugatias szélre kell számítani. A hőmérsékleti maximumok a Dunántúlon jellemzően 20 fok alatt, a Tiszántúlon 24 fok felett alakulnak.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek