2021. augusztus 5. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2021. július 29. 15:56

Meteoszkóp – A viharvadászatról

Július 29-én a Meteoszkóp, az OMSZ élő beszélgetős műsorának harmadik vendége Komjáti Kornél, az OMSZ veszélyjelző szakembere, aki egyben a Viharvadászok Egyesületének elnöke is. A beszélgetés témája többek között a viharvadászat, a viharok megfigyelése.

OMSZ: 2021. július 27. 10:32

Ettől válnak forró katlanná városaink: a hősziget hatás

A klímaváltozás hatására átlagosan egyre forróbbak a nyarak, a hőhullámok intenzívebbek és gyakoribbak. Ez önmagában megterhelő mindenkinek, azonban sűrűn beépített városaink csak fokozzák a problémát. A másfélfok.hu csapatának cikke szerint az újonnan építendő épületeknél világosabb színeket, kevésbé sugárzás-elnyelő anyagokat kellene használni, valamint a városon belüli zöldterületet minőségileg és mennyiségileg is növelni kellene.

OMSZ: 2021. július 27. 09:25

Megjelent az ECMWF Newsletter nyári száma

Az ECMWF honlapján megtalálható, illetve PDF formátumban le is tölthető a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának negyedévente megjelenő szakmai, angol nyelvű kiadványa. Az ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körű megismertetése, így az új lehetőségek várhatóan széles körben ismerté és alkalmazottá válnak.

OMSZ: 2021. július 24. 20:21

Időjárási összefoglaló az 53. Kékszalag vitorlásversenyről

Az 53. Kékszalag vitorlásverseny idején (2021. július 22-24.) alapvetően nagyon gyenge volt a légmozgás, a helyi hatások alakították a szél járását. A nagyon gyenge szélviszonyok csak a speciális hajók számára jelentettek előnyt, a hagyományos balatoni hajók számára egy lassú versenyt hoztak.

OMSZ: 2021. július 23. 13:24

Kékszalag verseny első 24 órája

A 2021-es Kékszalag verseny első 24 órájára a gyenge szél volt a jellemző. A verseny meteorológiai biztosítását végző OMSZ Siófoki Obszervatóriumának tetejéről készült filmen a délelötti órákban Balatonfüred irányából hátszéllel érkező, és az esti órákban forduló és Tihany felé távozó hajók láthatók.

OMSZ: 2021. július 20. 11:37

Duna a töltések között és a kijelölt ártéren marad a következő napokban

Sokféleképpen lehet kommunikálni egy árhullámot, például olyan főcímet használva, amely sok-sok kattintást eredményez vagy úgy is, hogy "csak" leírjuk az igazságot. Lehet, hogy így nem olyan izgalmas, viszont az Országos Vízügyi Főigazgatóság július 19-i sajtóközleménye a szakmailag hiteles igazságról szól.

OMSZ: 2021. július 17. 08:00

Elkezdődött a hármashegyi radar telepítése

A nagyobb alkotóelemek (adó- és vevőszekrény, antenna, radom) beemelésével július közepén megkezdődött a hármashegyi radar telepítése. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges időjárási radar mechanikus és elektromos összeszerelése a tervek szerint pár héten belül elkészül.

OMSZ: 2021. július 16. 13:40

Pusztító hidegörvény

Hatalmas áradásokat, pusztítást vitt véghez az a hidegörvény, amely Közép-Európában örvénylett az elmúlt napokban. Az egyesített műhold és radarképen jól látható, hogy a légörvény "karjai" hatalmas mennyiségű csapadékot zúdítottak a környékre. Az örvény egyre közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, így péntek délutántól hazánkban is sokfelé záporok, zivatarok kialakulása várható.

OMSZ: 2021. július 13. 20:21

Megjelent az Urban Climate News legfrissebb száma

Megjelent a Nemzetközi Városklíma Társaság (International Association for Urban Climate – IAUC) hírlevelének legfrissebb, 2021 júniusi száma. A folyóiratban – sok más mellett – szó van arról, hogy az eredetileg 2021. augusztusára tervezett 11. Nemzetközi Városklíma Kongresszust (ICUC-11), a COVID világjárvány miatt várhatóan 2023. augusztusban tartják meg.

OMSZ: 2021. július 8. 14:41

Ami ma szélsőséges hőhullám, az a jövőben egy átlagos nyári nap lehet

2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta. Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől: a 100 évvel ezelőtti időszakhoz képest megháromszorozódott a másodfokú hőségriadós napok átlagos évi száma. A városi hősziget jelenséggel súlyosbított hőhullámok és trópusi éjszakák komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, de az épített környezet és a hőséggel együtt járó aszályok miatt a mezőgazdaság is veszélyben van. A másfélfok.hu csapatának cikke szerint néhány évtized múlva hétköznapi lehet az, ami ma szélsőséges.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek