2021. január 23. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2021. január 21. 14:49

Egyesült Államok újra csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) üdvözli, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden egyik legelső döntésével az Egyesült Államok újra csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez.

OMSZ: 2021. január 20. 12:47

Megerősödő észak-atlanti ciklontevékenység hoz enyhülést

Nagyot változott a makroszinoptikus helyzetkép kontinensünkön. Egyre erősebb ciklonok képződtek az atlanti térségben, így ezeknek a légörvényeknek az előoldalán enyhe léghullámok váltották a sarkvidéki eredetű (szibériai hidegnek csúfolt) levegőt. A következő időszakban így az átlagosnál melegebb (és szelesebb) idő várható.


OMSZ: 2021. január 20. 10:34

Melegfront érkezett este

Az infravörös műhold+radar animáción a január 19-én érkező melegfronti csapadék látható. Az előrejelzésnek megfelelően elsősorban az északi megyékben vegyes halmazállapotú csapadék és ónos eső is előfordult, viszont az északkeleti harmadban hó hullott.

Köszönjünk MET-ÉSZ észlelőinknek a friss, hiteles adatokat!

OMSZ: 2021. január 19. 10:00

Jégzajlás a Balatonon

A várakozásoknak megfelelően január 18-án megjelent a Balaton nyílt vizén is a jég. Vasárnapról hétfőre éjszaka alakult ki a jégréteg, amelyet azonban a megélénkülő nyugati szél már a reggeli órákban összetört és a part közelébe sodort.

OMSZ: 2020. december 21. 08:00

Téli napforduló

A téli napforduló 2020. december 21-én 11:02-kor lesz. Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.

OMSZ: 2020. december 10. 12:12

Kiadós csapadék, hegyekben havazás

December 10-én reggelre nagy mennyiségű csapadék esett a nyugati, délnyugati megyékben. A legtöbb a Mura és a Dráva mentén, valamint az Őrségben, ahol 30-40 mm is hullott. Ennek döntő része eső (Szentgotthárd körül átmenetileg fagyott eső) formájában érkezett, de a késő esti óráktól kezdve a délnyugati megyékben egyre több helyen havas esőre, majd hóra váltott a halmazállapot. MET-ÉSZ észlelőink jelentése szerint a Rábagyarmat-Kaposvár-Pécs vonaltól délnyugatra lévő tájakon lepel, illetve 3, 4 cm tapadó, vizes hóréteg gyűlt össze reggelre, a több a szlovén és a horvát határ mentén.

OMSZ: 2020. december 9. 10:42

Fehér karácsony Budapesten?

A friss valószínűségi előrejelzés alapján 2% esélye van, hogy szánkózható mennyiségű hó essen 24-ére a fővárosban, 6%, hogy a csizmánk alatt kicsit ropogjon a pelyhes hó, és körülbelül 10%, hogy egyáltalán kifehéredjen a táj. Ilyenkor télen a 14 napos előrejelzési időszak végére az időjárás modell sokszor "nagyon bizonytalan", így egyelőre még ezeket az egyébként kis százalékokat sem érdemes komolyan venni! Persze a remény még él, az esély nem nulla... Érdemes figyelni a folyamatosan frissülő, hiteles, szakmai előrejelzéseket!

OMSZ: 2020. december 7. 13:33

Különböző módon keletkező gravitációs hullámok

2020. december 7-én a Kárpát-medencét délnyugat felől egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront érte el. A front előterében a Kárpát-medence fölött több szinten erős délkeleti áramlás uralkodott, megvastagodott a felhőzet és csapadék is hullott. A Kárpátoktól keletre azonban még viszonylag nyugodt időjárás volt jellemző, lassan élénkülő délkeleti széllel és tartósan megmaradó alacsony szintű rétegfelhőzettel. A reggeli órákban mindkét felhőrendszer tetején a műholdképeken erős hullámmozgásra utaló jeleket lehetett felfedezni, mely amellett, hogy szép, például a repülőgépek számára esetleges veszélyforrásokról is árulkodik.

OMSZ: 2020. december 6. 20:20

Változékony időjárás

Szinte egymást érik majd a ciklonok, amelyek nyugat felől érkeznek. Csapadékos hét elé nézünk, csak két légörvény között lesz felszakadozás, több-kevesebb napsütés. Kemény mínuszokra nem kell készülnünk, az ilyenkor szokásosnál kissé melegebb időre számíthatunk. A télnek továbbra sincs nagy nyoma, esetleg a hegyvidéki részeken lehetnek hópelyhek az esővel keveredve.

 

OMSZ: 2020. december 3. 20:20

Garantáltan hómentes ablakpárkányok és tetők várják a Mikulást

Délkeleti áramlással a hétvégén kifejezetten enyhe levegő áramlik hazánk fölé, szinte országszerte 10 fok körül vagy a fölött alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, de a délkeleti megyékben 15 fok körüli értékek is előfordulhatnak. És nem csak meleg, hanem száraz is lesz az érkező levegő, így általában többórás napsütésre számíthatunk a gyengén felhős ég mellett, csapadékra pedig vasárnap estig kicsi az esély. A délkeleti szelet elsősorban vasárnap nagy területen kísérhetik erős széllökések. Főként az északkeleti megyékben hajnalonként ködfoltok képződhetnek, de ezek napközben feloszlanak.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek