2018. október 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2018. október 19. 10:00

Villámárvizek Spanyolországban

A várakozásoknak megfelelően Spanyolországban nagy területen rendkívüli mennyiségű csapadék kísérte a zivatarokat az éjszaka folyamán. Valenciában az elmúlt 24 órában (reggel 6 UTC-s mérés alapján) 118 mm csapadék hullott, de a várostól északabbra fekvő régiókban is mértek jelentős napi csapadékösszeget. Villámárvizekre (rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékra) a mai nap is lehet még számítani főként az ország keleti régióiban.

OMSZ: 2018. október 13. 11:53

Vajon hurrikánként ér partot Leslie?

Miközben Magyarországon már hetek óta időjárás helyett időállásról és a vénasszonyok nyaráról szólnak a prognózisok, nemzetközi szinten a szombati nap nagy kérdése, hogy az Atlanti-óceánon már hetek óta magányosan bolyongó, időről-időre megerősödő Leslie még hurrikánként éri-e el Portugáliát. Ha ez bekövetkezik, újabb történelmet ír az európai meteorológia, mert a feljegyzések szerint ilyen még sohasem történt a kontinensen.

OMSZ: 2018. október 7. 16:46

Jelentős csapadék Európa északnyugati országaiban

Amíg hazánkban egyre inkább egy markáns anticiklon alakítja majd időjárásunkat, és alapvetően derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk szinte egész héten, addig Európa északnyugati részein lényegesen mozgalmasabban alakul az időjárás.

OMSZ: 2018. október 7. 15:00

Tornádó Szicília közelében

Október 6-án tankönyvekbe illő tornádóképződést figyeltek meg a Szicíliától nyugatra fekvő Favignana-sziget mellett.

OMSZ: 2018. október 4. 20:00

Kong-rey tájfun veszélyezteti a Forma-1-es Japán Nagydíjat?

A Kong-Rey névre keresztelt tájfun jelenleg a Kelet-kínai-tenger felett örvénylik és a hétvégén várhatóan eléri Dél-Korea és Japán térségét.

OMSZ: 2018. október 4. 12:00

Csípős hideg a Skandináv-félszigeten

Október 4-én hazánkban mindössze egy-egy helyen fordult elő hajnalban gyenge fagy. Az átlagos minimum a mai napra vonatkozóan 8,5 fok, ennél jóval hűvösebb volt a reggel az ország szinte teljes egészén; az országos minimumhőmérséklet átlaga 4,3 foknak adódott. Ugyanakkor a Skandináv-félszigeten nagy területen volt fagy, sőt egyes helyeken a -10 fokot is elérte a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

OMSZ: 2018. október 2. 22:22

Villámárvíz sújtotta Dubrovnikot

Míg hazánkban október 2-án többnyire csak gyenge eső, záporeső fordult elő, addig nem is olyan messze, Horvátország déli részén a hajnali órákban felhőszakadás alakult ki. Dubrovnikban néhány óra alatt 250-260 mm csapadék hullott le, amivel megdőlt az eddigi napi csapadékösszeg rekord. Viszonyításként, Magyarországon az eddigi legnagyobb becsült (a környező állomások mérései alapján származtatott érték) napi csapadékösszeg 260 mm, míg a mért 203 mm.

OMSZ: 2018. október 1. 12:12

Megérkezett a tél az Alpokba

Épp csak átléptünk október havába, de tőlünk nyugatabbra máris fehér hóréteg boríthatja már a tájat. Egy lefűződő sekély ciklon csapadékzónájából ugyanis október első havazása kezdődhet el az Alpok északi, északnyugati, valamint középső tájain. A nyugati, északnyugati hegyeket már ma reggelre virradóan hó boríthatta, de ma még az északi és a középső részeken is lehet havazásra számítani (egyelőre még csak 1400-2000 m magasságban). A maximális mennyiség leginkább viszont a déli csúcsoknál fordulhat elő, ahol lokálisan 25-50 cm között is lehet majd a felgyülemlett hó mennyisége.

OMSZ: 2018. szeptember 28. 12:00

Erősödő medikán

A Jón-tenger felett nem tétlenkedik a légkör, fokozatosan erősödik egy ciklon, amelyet már medikánnak is hívhatunk. A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken a medikán még a Jón-tenger közepe felett örvénylik, további energiát nyer a meleg tengerfelszínből, majd várhatóan szombatra eléri Görögország déli partjait. A Peloponnészoszi-félsziget és Kréta között lehet a fő nyomvonala, errefelé károkozó szelekre (akár 120-150 km/h-s lökésekre) is számítani kell a heves esőzések mellett. Vasárnapra a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az Égei-tengeren keresztül Törökország nyugati partjai felé veheti az irányt...

OMSZ: 2018. szeptember 26. 08:11

Az ősz eddigi leghidegebb reggele, hajszálon múlt a rekord

Zabarban -4,1 fokig csökkent a hőmérséklet, de másutt is előfordult fagy 2 méteres magasságban is. A több mint 110 éves napi rekord (-4,2 fok 1906, Dobogókő) megdöntése két tizeden múlt.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek