2020. december 6. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. december 3. 20:20

Garantáltan hómentes ablakpárkányok és tetők várják a Mikulást

Délkeleti áramlással a hétvégén kifejezetten enyhe levegő áramlik hazánk fölé, szinte országszerte 10 fok körül vagy a fölött alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, de a délkeleti megyékben 15 fok körüli értékek is előfordulhatnak. És nem csak meleg, hanem száraz is lesz az érkező levegő, így általában többórás napsütésre számíthatunk a gyengén felhős ég mellett, csapadékra pedig vasárnap estig kicsi az esély. A délkeleti szelet elsősorban vasárnap nagy területen kísérhetik erős széllökések. Főként az északkeleti megyékben hajnalonként ködfoltok képződhetnek, de ezek napközben feloszlanak.

OMSZ: 2020. december 3. 09:21

Ausztriai havazás, ónos eső

Amíg az éjszaka folyamán hazánkban ónos eső esett, addig Ausztriában havazott. Karintiában és Stájerországban többfelé hullott éjfélt követően 10 cm-t meghaladó friss hó, de Karintia keleti felén inkább 20-30 cm a jellemző mennyiség. A hőmérséklet emelkedésével, délelött Dél-Ausztriában is ónos esőre váltott többfelé a csapadék, eközben Bécs környékén erősen havazik.

OMSZ: 2020. december 2. 15:00

Mediterrán ciklon hoz sokféle csapadékot

Ma mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik délnyugat felől. A nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott általában 1-4 cm hóréteg alakulhat ki, de a hegyvidéki területeken ennél több is hullhat. A Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell.

OMSZ: 2020. december 2. 09:17

Megjött a tél

A tél első napja átlagos december eleji időt hozott: napközben fokozatosan zsugorodott a zúzmarás köd, illetve a rétegfelhőzet, de maradtak tartósan felhős tájak, ahol egyáltalán nem sütött ki a nap – ezeken a helyeken lehetett regisztrálni fagypont alatti csúcshőmérsékleteket. Éjszaka már csak foltokban volt jellemző a köd, ugyanakkor délnyugat felől egyre vastagabb felhőzet húzódott a Dunántúl fölé. A legalacsonyabb hőmérsékletek is ennek megfelelően alakultak, északkelet felé haladva voltak az erősebb fagyok.

OMSZ: 2020. november 27. 14:01

Északkeleten havazhat

Szombaton, ebben a szezonban először síkvidéken is havazhat. Nagy mennyiségű csapadék nem valószínű. A számítások szerint hó vagy havas eső (lehet egyszerre is) formájában érkezhet az északkeleti tájakra. A hidegben a hó meg is maradhat, de a legtöbb helyen lepelnél, illetve 1-2 cm-nél vastagabb hóréteg nem várható.

OMSZ: 2020. november 26. 08:51

Tartós hidegpárna

A hidegpárna még jó pár napig "megpihen" a Kárpát-medencében. Túlnyomóan borult, párás idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet, illetve a hegytetők emelkednek ki a ködpaplanból. Szitálás, éjjel ónos szitálás bárhol előfordulhat, a hegyvidéki területeken szemcsés hó is hullhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben általában 0 és +5 fok között valószínű.

OMSZ: 2020. november 24. 14:23

Logikus: ahol nincs hidegpárna, ott melegebb van

Zala és Vas megye nagy része kilóg a hidegpárna alol, így ott 7-10 fokig is melegedett a levegő. A hidegpárna a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki.

OMSZ: 2020. november 22. 20:20

Szürke november

A hidegfront átvonulása után ismét enyhébb levegő érkezik hazánk fölé a magasban, emiatt a következő napokban erősödik a ködhajlam. Az éjszaka képződő köd eleinte még több, később már csak kevés helyen oszlik fel, emiatt egyre tartósabb lesz a nyirkos, szürke idő. Ezzel együtt megszűnik az erős éjszakai fagy, de csökken a nappali felmelegedés mértéke is, kisebb lesz a napi hőingás.

OMSZ: 2020. november 21. 20:20

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 óceánfigyelő műhold

2020. november 21-én délután fellötték a Copernicus program Sentinel-6A Michael Freilich óceán megfigyelő műholdját. A mintegy 1300 kilométeres magasságban keringő műhold fő feladata az óceánok felszínének megfigyelése beleértve a tengerfelszín magasságának meghatározását. A hullámzás erősségéből és irányából a tengerfelszín feletti szélről is kaphatunk információt. A fedélzetén található további eszközök azt fogják mérni, hogyan haladnak át a légkörön a rádiójelek, valamint az atmoszféra hőmérsékletéről és páratartalmáról szolgáltatnak információt. A rádió okkultációs mérésekből származtatható, vízgőzre vonatkozó információk elengedhetetlenek az éghajlat megfigyelésében, valamint az időjárás előrejelzéséhez.

OMSZ: 2020. november 18. 12:12

Melegedést hozott a hidegfront

November 17-én egy hidegfront hűvösebb levegőt szállított hazánk fölén, ugyanakkor az alsóbb rétegekből – átmenetileg – kisöpörte az ott megülepedett nyirkos levegőt, ennek köszönhetően kedden a déli, délkeleti tájak kivételével magasabb, több helyen 5-6 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a napsütésnek köszönhetően mint a front előtti napon. Az ilyen hidegfrontot nevezzük "álcázott hidegfrontnak", ami nem ritka a "hidegpárnás" őszi, téli félévben.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek