2020. július 5. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2020. július 3. 09:00

Kánikula zivatarokkal

Július 2-án egy frontrendszer előterében nedvesebb és labilisabb levegő érkezett, ami táptalaja a zivataroknak. Délutánra többnyire 30 fok fölé melegedett a levegő és sokfelé alakult ki felhőszakadás, amit néhol jégeső és viharos széllökések is kísértek.

OMSZ: 2020. július 2. 10:18

Enyhe éjszaka, főként a Dunántúlon égi háborúval

Július első napján napközben igazi nyugodt, napos időben volt részünk, a csúcsértékek ismét sok helyen meghaladták a 30 fokot. Estefelé nyugat felől egyre több helyen pattantak ki záporok, zivatarok, amelyek keletebbre helyeződtek át...

OMSZ: 2020. június 30. 09:32

Hidegfront meghozta a felfrissülést

Június 29-én egy hidegfront érte el hazánkat megszüntetve a tikkasztó hőséget, mindenhová meghozva a felfrissülést. Még a front előtt nagy számban kipattantak zivatarok a Duna vonalában és attól keletre, majd délután megérkezett a hidegfront. 30-40 mm csapadék több helyen is előfordult az országban, sőt a napkori automatánk 52, a tarcali pedig 60 mm csapadékot mért 24 óra alatt. A penyigei MET-ÉSZ észlelőnk 58 mm, a zsanai észlelőnk 95 mm csapadékot regisztrált. Jelentése alapján ennek a nagy mennyiségnek a döntő része fél óra alatt (18 óra körül – 16 UTC) hullott le.

OMSZ: 2020. június 25. 12:00

Európa szerte melegszik az idő

Kontinensünkön melegszik az idő, egyre nagyobb területen éri el a hőmérséklet csúcsértéke a 30 fokot. Ez alól kivételt jelenleg éppen Közép-Európa és a Kárpát-medence térsége képezi, ahol egy hidegörvény fogja vissza a nappali felmelegedést. A következő napokban azonban hazánkban is egyre inkább megjelennek majd a 30 fok közeli és feletti értékek. Skandinávia térségében júniusban többször fordult elő melegebb idő, mint a Kárpát-medencében, szerdán is akadtak 30 fok feletti maximumok. Spanyolország déli részén pedig az elmúlt napokban már 40 fok is előfordult.

OMSZ: 2020. június 23. 12:29

Melegszik az idő Európa nagy részén

Európa nyugati része fölött egyre jobban kiépül egy magassági gerinc, ezzel együtt pedig a talajon erősödik az anticiklon. Az Ibériai-félsziget térségében már tegnap is nagy területen mértek 30 fok feletti maximumokat, sőt a 35 fok feletti csúcsérték sem volt ritka. Mivel a gerinc, illetve a magasnyomású zóna fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik át, emiatt nemcsak Nyugat-, de Észak-Európa térsége fölé is melegebb levegő áramlik. Ugyan hazánkban is fokozatosan erősödni fog a nappali felmelegedés, azonban térségünk időjárására egy a közelünkben lévő hidegörvény lesz nagyobb hatással.

OMSZ: 2020. június 22. 15:00

Szibéria az éghajlatváltozás által jelentősen érintett régió

Hazánkkal ellentétben Szibériában rendkívüli meleg van. Ez az éghajlatváltozás által egyik leginkább érintett régió, ahol a melegedés mértéke jóval meghaladhatja az európait is. Ennek számos negatív következménye lehet. Sajnos a korábban állandóan fagyos területek olvadása már most is tart, a Norilsk városhoz közeli olajkatasztrófa is könnyen írható a jelenség számlájára.

OMSZ: 2020. június 22. 10:12

Légköri anyagcsere – füst és homok

Nagyban folyik a légköri anyagcsere az Atlanti-óceán két partvidéke közt. A Szahara felől jelentős mennyiségű por utazik a passzátszelekkel Közép-Amerika felé. Ennek komoly hatása lehet középtávon akár a trópusi viharok kialakulására is; a visszafogott felmelegedés miatt kevésbé valószínű intenzív rendszerek kialakulása. Ugyanakkor Kanadában kiterjedt erdőtüzek alakultak ki, s – a terjedési előrejelező modellek szerint – a légkörbe jutó gázok (szén-monoxid) a nyugati szelek által éppen Európa felé tartanak.

OMSZ: 2020. június 20. 07:33

Nyári napforduló

A csillagászati nyár 2020. június 20-án, szombaton kezdődik. A nyári napforduló 23 óra 43 perckor lesz, ekkor "fordul" meg a Nap, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, ahol holnap delel. Innentől viszont ellentétes irányt vesz, s elindul a Baktérítő felé, ahova fél éves vándorlás után télen érkezik majd meg.

OMSZ: 2020. június 17. 14:00

Ismétlődő záporok, zivatarok

A medárdi időszak nem hazudtolja meg önmagát, az elmúlt hetekben a záporok, zivatarok játszották a főszerepet időjárásunkban. Ma is egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet, de néhol 60-70 km/h körüli széllökés vagy jégeső is előfordulhat.

OMSZ: 2020. június 10. 08:59

Kiadós esők

Június 9-én folytatódott a konvektív eseményeknek kedvező időjárás. A több-kevesebb napsütés mellett erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés és sokfelé volt zápor, zivatar. Helyenként intenzív záporok is kialakultak viharos széllökéssel, felhőszakadással, illetve jégesőről is érkezett jelentés. A Nógrád megyei Szécsényben kora délután 20 perc alatt 30 mm csapadék zúdult le és ma reggelik összesen 62,6 mm esőt mértek a településen. Többfelé regisztráltak 30 mm-t meghaladó napi csapadékot.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek