2019. február 22. péntek
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2019. február 18. 09:20

Nagy-Hideg-hegyen a legmelegebb

Február 18-án, reggel 8 órakor az ország legmelegebb pontja pont a leghidegebb nevű Nagy-Hideg-hegy volt, ahol 8,1 fokot mértek. A Kárpát-medencét kitöltő hideg levegő fölé a magasban folyamatosan érkezik az enyhe légtömeg, ezért az elsősorban a téli félévre jellemző erős inverzió (hőmérséklet magassággal történő emelkedése) épült ki. Így rajzolódhatott ki olyan hőmérsékleti térkép, amelyen első ránézésre mintha felcserélődtek volna a színek a megszokotthoz képest: azaz a hegyvidékeken volt melegebb, míg az alacsonyabb területeken sokfelé fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

OMSZ: 2019. február 13. 14:10

Mozgalmas napok a Balatonnál

Az elmúlt napok szeles időjárásának köszönhetően látványos formációk alakultak ki a Balatonnál mind a vízen, mind az égen. Február 11-én hétfőn jégzajlást, kedden a felhőátvonulásokhoz kapcsolódó hó- és hódarazáporokat örökítettük meg.

OMSZ: 2019. február 12. 15:00

Új ECMWF interpolációs módszer

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) 2015 és 2018 között új MIR (Meteorological Interpolation and Regridding) nevű interpolációs módszert fejlesztett ki. Az eljárásban az ún. modell rácsról  nagyon hatékony módon  az operatív előrejelzői gyakorlatban alkalmazott rácsra történik az előrejelzési információ transzformálása. Az OMSZ intenzív tesztelést követően  három lépésben  az elmúlt két hétben tért át az új módszerrel előálló operatív előrejelzések fogadására.

OMSZ: 2019. február 12. 10:10

30 fok télen Európában?

Elsőre hihetetlennek tűnik, azonban mégsem lehetetlen. A közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken is szokatlanul korán, február 11-én egyes helyeken a hőmérséklet elérte ezt a lélektani határt. Az arrafelé is extrémnek számító hőmérsékletet speciális időjárási helyzet hozta magával: a Szahara irányából fújó, igen száraz délkeleti szél, az ún. kalima idején tapasztalhatják a szigeteken élők és az ott tartózkodók a legmelegebb időt.

OMSZ: 2019. február 10. 16:16

Balatoni hőmérséklet kontraszt

Február 10-én a fagyos Balaton felett megrekedt stabil, hideg levegővel nehezen birkózott a magasban már erősödő délnyugati áramlás. Míg a Kis-Balatonnál Főnyednél 13 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, addig közvetlenül a parton csak kevéssel fagypont feletti értékeket mértünk.

OMSZ: 2019. február 7. 22:22

Erik viharos széllel érkezik

Az Erik névre keresztelt viharciklon viharos szelekkel ostromolja február 8-án Írországot és az Egyesült Királyság egyes területeit. Környezetében a 90-100 km/h-át meghaladó széllökések sem kizártak.

OMSZ: 2019. február 7. 11:42

Advektív köd a Balatonnál

Az újra és újra befagyni próbáló Balaton felszíne fölött 2019. február 7-én reggel  látványos áramlási ködöt lehetett megfigyelni.

OMSZ: 2019. február 5. 16:08

Tovább javul az időjárás előrejelzése az ECMWF folytonos adatasszimilációjának köszönhetően

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts,  ECMWF) a 2016‒2025-ös Stratégiai Tervében megfogalmazott célokkal összhangban, várhatóan 2019 nyarától teljesen új szemlétű fejlesztés eredményeként a teljes középtávú időtartományban az előrejelzés minősége ‒ mind az európai térségben, mind globális skálán ‒ tovább javul.

OMSZ: 2019. február 5. 12:00

Látványos felhők a Dinári-hegység fölött

Február elején látványos, a főnhatásnak köszönhető felhőzet alakult ki a horvátországi Zadar (Zára) fölötti hegyeken. A térségben, vagyis a Dinári-hegységben napok óta északkeleties az áramlás, azaz a hegyek kontinentális, északi oldala felől fúj a szél a tenger felé.

OMSZ: 2019. február 4. 10:48

Jéghelyzet a Balatonon

A Balatont borító jég a nyugati medencében már a szombati meleg, délnyugati szél hatására is a legtöbb helyen felszakadozott. A keleti medence legnagyobb részét viszont még vasárnap reggel is töredezett jégréteg borította, mivel a meleg levegő felsiklott a medence alján megülő stabil, hideg légpárnára, így a felszínen nem volt erős szél. Végül a február 3-án esti órákban északnyugatról érkező hidegfront erős széllökései a Balaton keleti medencéjében is felszakították a jégtakarót és a töredezett jégtáblákat szinte rápréselték a déli partra.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek