2018. augusztus 17. péntek
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2018. augusztus 14. 18:44

Balatoni vihar

Délnyugati irányból látványos zivatarok csaptak le a Balatonra 2018. augusztus 14-én, délután. A zivatarlánc a keleti medencéhez érve felerősödött és Balatonaligán 80 km/h széllökést mért az OMSZ szélműszere.  Az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából készített felhőfilmen jól látható a Siófokhoz közeledő örvénylő zivatarcella.

OMSZ: 2018. augusztus 11. 18:18

Szupercella Zalavár mellett

2018. augusztus 10-én késő délután Zalavártól nyugatra Söjtör térségében egy szupercella alakult ki, amit légzuhatag és jégeső kísért. Mivel a zivatar nagyon lassan mozgott, jelenetős mennyiségű (egy óra alatt 65 mm) csapadékot hullott belőle. Az eseményeket Kiss Győző MET-ÉSZ észlelő kollégánk Zalavárról követte végig. Köszönjük a képes tudósítást.

OMSZ: 2018. július 30. 17:29

Szemelvények az ECMWF Newsletter 2018. évi nyári számából

Az ECMWF Newsletter 2018 nyári számában két magyar vonatkozású cikk jelent meg. Az egyik cikk rövid áttekintést nyújt az oktatási és kutatási célokra rendelkezésre álló OpenIFS modell tesztelésére kifejlesztett új eszközökről. A másik cikk az immár széleskörben elérhető grafikus ensemble vertikális profil előrejelzések használatában rejlő előnyökre hívja fel a figyelmet.

OMSZ: 2018. július 30. 15:00

Rendkívüli hőség hazánkban? Mit szóljanak a portugálok?

Ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő un. forró nap (forró napokon a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot).

OMSZ: 2018. július 28. 20:00

Bakonyi zivatarok és egy légzuhatag Révfülöp térségében

2018. július 27-én a kora délutáni órákban zivatarok alakultak ki a Bakonyban. Ahogy telt-múlt az idő a Balatonhoz egyre közelebb épültek fel az újabb és újabb zivatarfelhők. Délután 2 óra körül Révfülöp térsége fölött is aktivizálódott a légkör. A gomolyfelhők fejlődésnek indultak és rövidesen zivatarfelhővé álltak össze. A frissen kialakult zivatarcella fokozatosan a Balaton fölé húzódott. Amint Révfülöpnél megközelítette a tavat, a csapadéksáv egyre sűrűbbé vált és rohamosan felvette a légzuhatagokra jellemző szoknyás szerkezetet.

OMSZ: 2018. július 12. 15:10

30 éve működik az Éghajlat-változási Kormányközi Testület

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) megalakulásának 30-ik évfordulóját a Meteorológiai Világszervezet (WMO) egész éves rendezvénysorozattal ünnepli. Petteri Taalas, a WMO főtitkára a genfi székházban a svájci kormány által rendezett évfordulós ünnepségen a tudománykommunikáció „eddigi legnagyobb sikertörténetének” nevezte az IPCC elmúlt időszakát, amely elősegítette, hogy az éghajlatváltozást kutató közösség üzenetei eljussanak a politikusokhoz és a magánszektorhoz egyaránt. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a klímaváltozás következtében növekszik az időjárási katasztrófák száma, valamint a jövőben a kibocsátás korlátozó intézkedések mellett egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az alkalmazkodásra. Hoesung Lee, az IPCC elnöke kiemelte, hogy az emberi tevékenység éghajlatra gyakorolt hatásának igazolása mellett sikerült eljutni odáig, hogy a XXI. századra a klímapolitika a gazdaságpolitikai döntések meghatározó tényezőjévé vált.

OMSZ: 2018. július 9. 08:30

Főnhatás a hegyalján

Július 9-én a reggeli órákban jóval 20 fok feletti hőmérséklet értékeket mértünk a a Mátra-, a Bükk-, vagy a Hegyalján, mint néhány (tíz) kilométerre északabbra, például a nógrádi vagy borsodi völgyekben.

OMSZ: 2018. június 29. 22:07

Vonalba rendezett zivatarok a magyar tengernél

Június 29-én délután keleti irányból vonalba rendezett zivatarok érték el a Balatont. A cellák előtt feltorlódó felhőzet alapja a nedves levegőben rendkívül alacsonyra ereszkedett. A látványos vihar 75 km/h körüli széllökéseket okozott, de a meteorológus szakembereknek köszönhetően a "másodfokú viharjelzés" időben figyelmeztette a vízen tartózkodókat.

OMSZ: 2018. június 28. 22:22

Zivatarok a Sió völgyében

Június 28-án, a Délkelet-Európa felett örvénylő ciklon egyik karja mentén záporok és zivatarok mozogtak keletről nyugatra keskeny vonalakba rendeződve. A zivatar a Sió völgye mentén haladt rendkívül alacsony, szinte a földet súroló felhőalappal. Köszönjük Horváth Ákos MET-ÉSZ észlelőnk képes időjárás jelentését.

OMSZ: 2018. június 26. 12:12

Hóember helyett jégember

Június 23-án szombaton ritkán tapasztalt jelenségnek voltak szemtanúi a Telkibánya és Zsujta települések lakói és a környéken élők. A Zemplén északi részén elhelyezkedő falvakban ugyanis átmenetileg kifehéredett a táj.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek