2024. április 19. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2022. október 27. 20:22

Hőségindexek

Hőségindexek oldallal gazdagodott a honlap Éghajlatváltozás oldala. A klímaváltozás nyilvánvaló jele térségünkben a magas hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek gyakoribbá válása, a hőhullámok tartósságának és intenzitásának növekedése. A változások nyomon követésére általában különböző klímaindexeket használnak. Az új, Hőségindexek oldalon megjeleníthető, illetve az ábrára való kattintással letölthető a forró napok és a hőségnapok számának alakulását mutató grafikon a múlt század elejétől 24 településre.

Magyarországon a hőségriasztások és figyelmeztetések gyakorlata jelenleg úgy alakul, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése nyomán a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával az Országos Tisztifőorvos rendeli el a hőségriadót.
A különböző hőségriasztási fokozatok (elsőfok: Tátl ≥ 25 °C, másodfok: Tátl ≥ 25 °C legalább három egymást követő napig, harmadfok: Tátl ≥ 27 °C legalább három egymást követő napig) feltételét kielégítő napok éves számát megjelenítő ábrák is letölthetők.

A „klímaszőttes” pedig nem csupán évente mutatja a hőség- és hőhullámtrendeket, hanem mintegy mátrixszerű elrendezésben láthatók a hőségperiódusok, gyakoriságuk és tartamuk alakulása nyomon követhető és letölthető.

Az itt megjelenített jellemzőkön túl az éghajlatváltozás hazai hatásainak feltérképezését szolgáló KlímAdat projektben is elérhetők különböző éghajlati indikátorok 1971-től egészen a 2100-ig.


Hőségnapok száma Budapesten 1901-2021 között


Első-, másod- és harmadfokú hőhullámos napok évi száma Szegeden (1901-2021)


Klímaszőttes: hőség napok május 15. és szeptember 15. között Budapest belterület állomáson (1901-2021)