Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. március 30. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra hatalmas kiterjedésű anticiklon terül el, amelynek nagy része az óceán felett van ugyan, de az atlanti partvidék időjárását is meghatározza. Ennek peremén sekély ciklonok helyezkednek el, amelyek környezetében van több felhő, és elszórtan csapadék is előfordul. Ilyen légörvény található a Balti-térségben, valamint a Pireneusi-félszigettől délnyugatra. A magasnyomás keleti oldalán északi, északkeleti az áramlás, amivel hidegebb légtömeg érkezik Közép- és Kelet-Európa fölé. Ennek a hideg légtömegnek a választóvonala egy hullámzó frontrendszer képében a Kelet-európai-síkság közepén és a Kárpát-medencén át az Alpokig húzódik. E mentén sokfelé esik vegyes halmazállapotú csapadék, előtte viszont a meleg légtömegben itt-ott záporok, zivatarok pattannak ki. Kedd estig még ez a frontálzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását.

Magyarország időjárása

Vasárnap a Dunántúl nagy részén derült, napos idő volt, keleten és a nyugati határvidéken azonban a déli óráktól egyre több gomolyfelhő képződött, és elszórtan zápor, keleten néhol zivatar is kialakult. A Dunántúlon többfelé megerősödött az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 14 és 20 fok között alakult. Éjszaka átmenetileg csökkent, majd éjfél után észak, északnyugat felől sokfelé erősen megnövekedett a felhőzet. Az Észak-Alföldön és az Alpokalján alakult ki egy-egy helyen kisebb eső, zápor. Megerősödött az északi szél. Hajnalra 1 és 6 fok közé hűlt le a levegő, ennél hidegebb csak a magasabban fekvő helyeken volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 3 mm között volt. Délelőtt délen, délkeleten még sütött a nap, majd ott is felhők képződtek. A Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és északkeleten gyenge eső, havas eső, hó egyaránt előfordult. A hőmérséklet 11 órakor 0 és +10 fok között változott.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 11,0 fok volt, ez 2,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1019 hPa, erősen emelkedik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Eleinte többnyire erősen felhős idő várható, majd délután észak felől lassan csökken a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén jelentéktelen eső, havas eső, illetve hó is előfordulhat. Éjszaka tovább csökken a felhőzet, hajnalra már a déli határ közelében is kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Holnap délelőtt országszerte felhőtlen égre van kilátás, majd a déli óráktól kezdve gomolyfelhők képződnek, amelyekből elsősorban az ország északi felében alakulhat ki zápor, hózápor, egy-egy helyen hózivatar is. Az északi, északkeleti szél ma több helyen erős, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében olykor viharos lesz, holnap már csak az Alföldön lehetnek időnként erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és -5 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben -5, -10 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6 és 10 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Sok napsütésre számíthatunk, pénteken és szombaton képződhet több gomolyfelhő, de csapadéknak kicsi az esélye.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet péntekig többnyire -5 és +1 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -8, -10 fok is lehet, szombaton -1, +5 fokra számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 10 fok körül, majd általában 11, 17 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. március 29. 11,0 °C +2,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 24,5 °C (1911) legalacsonyabb hőmérséklet: -9,2 °C (1918)

OMSZ: 2020. március 30. 12:10 (10:10  UTC)  [pdhw]