Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2020. március 31. kedd

Az időjárási helyzet Európában

A hatalmas kiterjedésű anticiklon középpontja továbbra sem mozdul a Brit-szigetek térségéből, keleti pereme egyre inkább benyúlik a kontinensünk középső tájai fölé. A magasnyomás keleti részén ciklon örvénylik, frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és eső, havas eső, havazás is előfordul. Az Ibériai-félsziget délnyugati vidékén, illetve a Földközi-tenger délkeleti csücskében egy-egy sekély ciklon található, ezeken a területeken átmeneti felhősödés, szórványos eső, zápor a jellemző. A Kárpát-medence időjárását szerda estig egy távolodó magassági hidegörvény alakítja, így gomolyfelhős, napos idő várható.

Magyarország időjárása

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, de a délelőtt első felében az Alföldön, illetve késő délután északon, északnyugaton átmenetileg kisütött a nap. A Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, valamint északkeleten elszórtan fordult elő jelentéktelen eső, gyenge havazás, havas eső. Többfelé fújt erős, az Észak-Dunántúlon és északkeleten néhol viharos északi, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 4 és 10 fok között alakult. Éjszaka egyre inkább szakadozott, illetve a déli vidékekre szorult vissza felhőzet, másutt kiderült az ég. Hajnalra általában -10 és +2 fok közé hűlt le a levegő, de Zabarban -12 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között alakult. Délelőtt a déli tájakon is csökken a felhőzet, a Duna vonalában viszont gomolyfelhők jelentek meg, emellett sok napsütés volt a jellemző. A hőmérséklet 11 órakor 3 és 7 fok között változott.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 4,7 fok volt, ez 4,3 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, változatlan.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Délután erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, emellett azonban továbbra is sok napsütés várható. Elsősorban az ország északi felén alakulhat ki zápor, hózápor, sőt néhol az ég is megdörrenhet. Naplemente után a gomolyfelhők összeesnek, kiderül az ég. Szerdán ismét az északi megyékre lesz jellemző a gomolyosodás, ám ebből csapadék nem várható, másutt szinte zavartalan napsütés valószínű. A keleti, északkeleti szél a Tiszántúlon ma helyenként megerősödik, szerdán már csak élénk lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de a fagyra érzékeny területeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Nagyobbrészt derült lesz az ég, pénteken délután és szombaton az ország egy részén növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet, de csapadék akkor sem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén kizárt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet péntekig többnyire -5 és +1 fok között alakul, de a fagyzugokban néhány fokkal hidegebb lehet, szombaton -1, +5, vasárnap -3, +3 fokra számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól:

2020. március 30. 4,7 °C -4,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult:

legmagasabb hőmérséklet: 24,1 °C (1926) legalacsonyabb hőmérséklet: -7,7 °C (1931)

OMSZ: 2020. március 31. 12:00 (10:00  UTC)  [pdhw]