Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. január 28. péntek

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek déli felén, Franciaországban, az Ibériai-félszigeten valamint a Földközi-tenger nyugati és középső részén magasnyomás okoz többnyire napos, csapadékmentes időt. A magasnyomás peremén és az óceánhoz közel lévő helyeken fordul csak elő kevés csapadék, emellett a szárazföld belső részein képződik köd, esetleg zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet. Ezzel szemben Észak- és Kelet-Európában változatosabb az időjárás: sokfelé havazik, a Finn-öböl felett örvénylő ciklon hatására Oroszországban kifejezetten nagy területen esik a hó. Ennek a ciklonnak a hátoldalán viharos északnyugati széllel hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe is, viszont szombat estig megáll ez a hidegbetörés, és újra melegedés kezdődik a magasban. Nálunk is változékonyan alakul tehát az időjárás.

Magyarország időjárása

Csütörtökön az ország nyugati kétharmadán fátyolfelhők szűrték a napsütést, ugyanakkor a keleti, északkeleti megyékben tartósan borult, párás volt az idő. Számottevő csapadékról nem érkezett jelentés. A délnyugati szél főleg a Duna-Tisza közén időnként megélénkült, a magasabban fekvő helyeken erős széllökések is előfordultak. A hőmérséklet csúcsértéke általában -1 és +7 fok között változott, a tartósan borult tájakon volt a hidegebb. Éjszaka mindenhol megnövekedett, majd hajnalban csökkent a felhőzet, miközben viharossá vált az északnyugati szél. A keleti megyékben több helyen, másutt elvétve fordult elő eső, havas eső, havazás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +2 fok között alakult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között alakult.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

Felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel, majd észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Helyenként kialakulhat hózápor, havas eső zápor, napközben záporeső is. Éjjel csökken a felhőzet, de ez is csak átmeneti lesz, ugyanis péntek hajnaltól nyugat felől fokozatosan újra megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, mindenütt beborul az ég. A déli óráktól előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében alakul ki eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye. Ma a nyugati, északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, majd estétől csökken a szél sebessége. Holnap a délnyugatira forduló szelet kísérik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, +1 fok között alakul, de a szélcsendes, fagyzugos tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 7 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Változékony idő várható gyakori frontátvonulásokkal. Alapvetően záporos jellegű csapadék fordulhat elő, ugyanakkor keddről szerdára virradó éjszaka kiterjedtebb, vegyes halmazállapotú csapadék valószínű. Vasárnap sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, erős széllökések a hét első napjaiban is gyakran lehetnek.

OMSZ: 2022. január 28. 13:20 (11:20  UTC)  [pdhw]