Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. január 27. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati része felett egy anticiklon helyezkedik el, ezért arrafelé alapvetően nyugodt, csapadékmentes az idő, Franciaország, illetve a Benelux államok területén ködös, rétegfelhős idő a jellemző, míg délebbre a Földközi-tenger térségében a napsütésé a főszerep. Közben Észak-Európa felett egymást követően ciklonok vonulnak keleti, délkeleti irányba, melyek frontjai hosszan elnyúlnak a kontinens belseje fölé, általában kisebb mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadékot, szeles időjárást okozva. A Kelet-európai síkság térségéből egy okklúziós front hatására jelentettek kisebb havazást. A csúcshőmérsékletek Délnyugat-Európában a legmagasabbak, néhol 18-19 fokig melegedett a levegő, ezzel szemben Kelet-Európában a legtöbb helyen fagypont alatt maradnak a maximumok. A Kárpát-medencén a fent említett ciklon hidegfrontja vonul át péntekre virradó éjszaka kisebb vegyes halmazállapotú csapadékkal, majd annak hátoldalán pénteken viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Magyarország időjárása

Szerdán az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult idő volt a jellemző, viszont a Duna-Tisza köze északi tájain szakadozott volt a felhőzet, arrafelé több órára kisütött a nap. Csapadék az északkeleti, keleti megyékben fordult elő, az északabbi területeken havazásról, hószállingózásról, míg a Tiszántúl déli felén esőről érkezett jelentés. A főváros tágabb térségében és az Észak-Dunántúlon élénk volt az északnyugati légmozgás, amelyet a magasabban fekvő mérőpontokon erős lökések is kísértek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és +7 fok között alakult. Éjszaka is sok felhő volt felettünk, de számottevő csapadékról nem érkezett jelentés, csupán az északkeleti megyékben szállingózott itt-ott a hó. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és +2 fok között alakult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csak néhány északkeleti állomáson haladta meg az 1 mm-t.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

Általában sok lesz felettünk a felhő, de ma a keleti, északkeleti tájak kivételével néhány órás szűrt napsütés is lehet. Estétől észak felől frontális felhőzet érkezik, amelyből éjszaka szórványosan alakulhat ki gyenge vegyes csapadék, északkelet felé haladva nő a havazás esélye. Hajnalban megkezdődik a felhőzet csökkenése észak felől, mögötte pénteken felhőátvonulásokra számíthatunk, délelőtt várható a több napsütés, majd délutántól ismét vastagabb felhők érkeznek fölénk. Elszórtan alakulhat ki zápor, az északkeleti határnál inkább hózápor, majd estétől már másutt is egyre nagyobb az esélye a havas eső zápornak, hózápornak. Ma a délnyugati tájak kivételével nagyobb területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a fokozatosan délnyugatira forduló szelet, amely estétől ismét északnyugatira fordul, és holnap nagy területen megerősödik, sőt sokfelé viharossá is fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul, délnyugaton, illetve északkeleten fordulhatnak elő a fagypont alatti értékek. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 7 és 9 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

A következő napokban gyakran elérik a Kárpát-medence térségét a meleg-, illetve hidegfrontok. Felhőzetükből szórványosan, hétfőn pedig többfelé számítani lehet csapadékra. Eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. A frontok között hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Vasárnap megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél.

OMSZ: 2022. január 27. 13:10 (11:10  UTC)  [pdhw]