Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. január 26. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati része felett egy anticiklon helyezkedik el, ezért arrafelé alapvetően nyugodt, csapadékmentes az idő, viszont nagy területen köd képződik, amely sok helyen napközben is megmarad. Közben Észak-Európa partjait folyamatosan frontok érintik, melyekből vegyes halmazállapotú csapadék hullik, a napi csapadékösszeg arrafelé sok helyen meghaladja a 20 mm-t, egyes helyeken a 30 mm-t is. A Kelet-európai síkság felett okklúziós front okoz csapadékos időt, ebből a frontból elsősorban hó hullik. Az Elpis nevű mediterrán ciklon Görögország térségét fokozatosan elhagyja, mögötte északnyugati széllel már enyhébb légtömegek áramlanak arrafelé, a csapadékhajlam is egyre inkább csökken. A csúcshőmérsékletek Délnyugat-Európában a legmagasabbak, néhol 16 fokig melegedett a levegő, ezzel szemben Kelet-Európában a legtöbb helyen fagypont alatt maradnak a maximumok. A Kárpát-medence az anticiklon peremén helyezkedik el, felhős az idő, holnap este pedig egy hidegfront érkezik, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

Magyarország időjárása

Kedden délelőtt a déli országrészben még több órára kisütött a nap, majd arrafelé is erősen megnövekedett a rétegfelhőzet. Délutántól már általában erősen felhős vagy borult idő volt a jellemző, inkább csak átmeneti szakadozások fordultak elő rövidebb napos időszakokkal. Érdemi csapadék nem hullott az országban, csupán jelentéktelen hószállingózásról érkezett jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -6 és +4 fok között alakult, a legenyhébb nyugaton, míg a leghidegebb északkeleten volt. Éjszaka a legtöbb helyen alacsonyszintű felhőzet volt jelen, a legtovább derült az északkeleti harmadban volt az ég, de az éjszaka második felétől oda is felhők érkeztek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és +2 fok között alakult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 1 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

A felhőzet szakadozottabbá válik, az ország nagy részén rövidebb időre kisüthet a nap, viszont az északkeleti, keleti megyékben erősen felhős vagy borult maradhat az idő, arrafelé ma időszakosan hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Éjszaka közepesen felhős idő várható, főként az északkeleti megyékben, de néhol a délnyugati országrészben is zúzmarás köd képződhet. Csütörtökön is sok lesz felettünk a felhő, néhány órás szűrt napsütés valószínű, viszont keleten borult maradhat az idő. Holnap estétől csapadékzóna érkezik, elsősorban az északi országrészben lehet vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Keleten mérsékelt marad a légmozgás, másutt az északnyugati szelet élénk, néhol esetleg erős lökések kísérik. Holnap a Duna-Tisza közén erősödik meg a nyugati, délnyugati szél, estétől pedig az Észak-Dunántúlon lehet erős északnyugati széllökésekre számítani.

A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban általában -4 és +1 fok között valószínű, de a szélcsendes, havas, esetleg ködös tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 2 és 7 fok között alakul, de az északkeleti határ mentén hidegebb is lehet.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

A következő napokban változékony időre van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett többször erősen megnövekedhet a felhőzet. Szórványosan számítani lehet csapadékra: az északkeleti országrészben, illetve a hegyekben havas esőnek, hónak, másutt esőnek van nagyobb esélye. Elsősorban pénteken, valamint vasárnap kísérhetik erős, több helyütt viharos lökések a nyugati, északnyugati szelet. A hőmérséklet jelentősen nem változik.

OMSZ: 2022. január 26. 13:20 (11:20  UTC)  [pdhw]