2016. december 10. szombat
OMSZ hírek

OMSZ: 2016. december 9. 14:00

Matematikai módszerek a meteorológiai modellezésben

A Springer kiadó gondozásában jelent meg a “Mathematical Problems in Meteorological Modelling” című könyv a meteorológiai modellezés – elsősorban az időjárás-előrejelzés, az éghajlati modellezés és a levegőkémiai modellezés – kérdéseinek megoldására alkalmazott matematikai módszerekről.

OMSZ: 2016. december 6. 11:53

OMSZ Mikulás ajándéka: Meteora alkalmazás legújabb változata

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogatott, hanem a Meteora ingyenesen letölthető mobil alkalmazás legújabb változatát is jó szívvel ajánlja mindenkinek.

OMSZ: 2016. december 2. 16:45

Az ősz enyhébb volt a szokásosnál

A mérések kezdete óta 2015 volt a legmelegebb globálisan. Az idei év nagy valószínűséggel azonban még annál is melegebb lesz a felszínhőmérséklet földi átlagát tekintve, adta hírül a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja. Magyarországon a 2014-es év a csúcstartó. Az idei januártól novemberig tartó időszak a tizedik legmelegebb 1901-től a sorban, átlag körüli decemberrel tehát az első tíz legmelegebb év közé sorolhatjuk majd az idei évet. Noha a hazai hőmérsékletek jól követik a globális felszínhőmérséklet hullámát, a kisebb terület miatt nagyobb a változékonyság. A hazai nagy anomáliák nem feltétlenül esnek egybe az európai vagy az egész bolygót érintő anomáliákkal.

OMSZ: 2016. december 2. 14:19

Konferencia az éghajlatváltozásról – megelőzés és alkalmazkodás

A társadalom és a helyi közösségek szemszögéből tekintik át az éghajlatváltozás problémáját a Herman Ottó Intézet konferenciáján, 2016. december 8-án. Az előadók azt is bemutatják, miként készülhetünk fel ennek hatásaira.
A konferencián dr. Radics Kornélia az OMSZ elnöke Célkeresztben az éghajlatváltozás címmel előadást tart.

OMSZ: 2016. november 29. 18:51

Utazás észlelőtől észlelőig

A társadalmi csapadékmérő hálózat létszáma évről-évre csökken, mint az Nagy József előadásában is elhangzott az október 22-én megrendezett II. MET-ÉSZ találkozón. A modern kor egyik átka, hogy egyre nehezebb olyan elhivatott észlelőt találni, aki becsülettel tudja vállalni a rendszeres és pontos mérést. Ez az írás azonban pont ennek ellenkezőjét igazolja. Reméljük észlelőink örömmel fogadják e beszámolót és megerősítést nyer bennük, hogy az észlelőhálózatunk tagjaként egy különös család részei, másokat pedig arra ösztönöz, hogy bátran vállalják a csapadékmérés nemes feladatát!

OMSZ: 2016. november 25. 16:00

Részvétel az Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózatának (EUMETNET) közgyűlésén

Az EUMETNET döntéshozó testülete, a Közgyűlés 2016. november 29-én és 30-án tartja ülését az ECMWF readingi központjában. A 31 ország nemzeti meteorológiai intézetét tömörítő szervezet legfontosabb feladata, hogy közös, egységes európai meteorológiai megfigyelő-hálózatot működtessen, valamint egységesen vegyen részt az európai programokban.

OMSZ: 2016. november 23. 17:02

NMHH-kampány az elektronikus eszközök zavartalan használatáért

Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére. A kezdeményezés – a karácsony előtti időszakban még inkább – erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.

OMSZ: 2016. november 23. 09:00

Könyvbemutató – A Nap szerepe a társadalom életében

A Nap szerepe a társadalom életében című könyv bemutatójára és tudományos konferenciára kerül sor 2016. december 2-án az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában.

OMSZ: 2016. november 22. 11:20

A Meteorológiai Világszervezet Főtitkára, Prof. Petteri Taalas Budapestre látogat

A 2016. november 28–30. között Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit) Magyarországra érkezik Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) főtitkára. A feszített program ellenére főtitkár úr, kedden (november 29-én) látogatást tesz az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, ahol "Future priorities of the World Meteorological Organization" címmel előadást is tart.

OMSZ: 2016. november 20. 14:00

Elhunyt Bodorkos József egykori kollégánk

Bodorkos József, egykori munkatársunk, az OMSZ gazdasági részlegének osztályvezetője 2016. október 3-án, hosszú súlyos betegség után, életének 87. évében elhunyt. Nyugodjék békében!

Cikkek száma: