2017. március 28. kedd
Agrometeorológia

OMSZ: 2017. március 27. 18:00

Napos, száraz idő segíti a tavaszi munkálatokat

Az elmúlt hét napsütésben gazdag, többnyire csapadékmentes, az átlagosnál a vasárnapi lehűlés ellenére is több fokkal melegebb időjárása folytatódik az előttünk álló héten is. Jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, melynek peremén a hét közepén súrolja majd egy-egy gyenge front térségünket.

A március második felében megszokottnál több fokkal melegebb időjárás felgyorsította a növények fejlődését. Az ország nagy részén virágzik a kajszibarack, és a többi gyümölcsfa virágzása is elkezdődik a héten. Ezt a gyors fejlődést kissé visszaveti a múlt hét végén, e hét elején tapasztalható átmeneti lehűlés. Hétfőn hajnalra országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet néhány órára 2 méteres magasságban is, a fagyzugos területeken -5 fokig illetve ez alá hűlt a levegő. A folytatásban még kedden többfelé, szerdán a környezetüknél alacsonyabban fekvő tájakon várható 0 fok alatti hőmérséklet a hajnali órákban.

A talaj hőmérséklete a felső 20 centiméteren általában 10 fok körül van, a hét végére 11-12 fokig melegszik.

A mögöttünk álló hét csapadékszegény, többször szeles időjárásának következtében a talaj felső rétegei meglehetősen kiszáradtak, és a héten további száradásra van kilátás, kisebb záporoktól eltekintve számottevő csapadék csak a jövő hét elején valószínű.

A héten az időjárás kedvezően alakul a tavaszi munkák végzéséhez. Sok lesz a napsütés, számottevő csapadék nem várható, de csütörtökön és vasárnap előfordulhatnak kisebb záporok. A vasárnapihoz hasonló erős szél nem valószínű a héten, de a déli, kora délutáni órákban szinte minden nap többfelé megélénkül a szél. Keddtől ismét melegedés kezdődik, a hét elején a hajnali órákban lehetnek még fagyok, a hét második felében ezek is megszűnnek, és éjszaka is csak 2-7 fokig hűl le a levegő. Napközben 20 fok körüli értékek lesznek a jellemzők.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. március 27.