2018. április 26. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2018. április 23. 15:29

Záporokkal, zivatarokkal tarkított, meleg időjárás

A mögöttünk álló héten meleg, többnyire száraz időben lehetett haladni a hirtelen jött jó időben igencsak megszaporodott mezőgazdasági munkákkal. A következő napokban kissé változékonyabbra fordul időjárásunk. Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra illetve esőre egyaránt számítani lehet. A szerda, péntek illetve szombat ígérkezik csapadékmentesnek.

OMSZ: 2018. április 19. 16:02

Napos, száraz időben lehet haladni a tavaszi munkákkal

A hét második felében folytatódik az átlagosnál melegebb, napos, száraz időjárás, csak a jövő hét elején fordul változékonyabbra időjárásunk. Fagy nem veszélyezteti a gyümölcsfák virágzását. A napközben megélénkülő szél csütörtökön és pénteken zavarhatja a permetezést, elsősorban a keleti országrészben. A belvízzel elöntött területek további csökkenésére, a talaj száradására lehet számítani a következő napokban.

OMSZ: 2018. április 16. 17:10

Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt két hét, az átlagosnál szárazabb, és melegebb időjárási viszonyai mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent. Ez a tendencia folytatódik az előttünk álló időszakban is. Továbbra is gyorsan fejlődik a vegetáció, ami kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

OMSZ: 2018. április 12. 14:33

10 fok fölött a talajhőmérséklet

Az előttünk álló 6-8 nap során végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli, a fölötti csúcsértékekkel. A vegetáció intenzíven fejlődik, egyre több gyümölcsfa borul virágba.

OMSZ: 2018. április 9. 12:43

Tartósan 10 fok fölé emelkedett a talajhőmérséklet

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

OMSZ: 2018. április 5. 12:50

Átmeneti lehűlés és csapadékos idő

A hét első felében erőteljes délnyugati áramlással száraz, meleg légtömegek áramlottak fölénk, így a napos, meleg ugyanakkor szeles időjárás jót tett a talajok száradásának, szikkadásának, a belvíz csökkenésének, illetve a késői tavasz miatt késésben lévő vegetáció fejlődésének.  Ennek a periódusnak most sajnos vége szakad, és egy hullámzó frontrendszerhez kötődően csütörtökön nyugat felől egyre többfelé ered el az eső. Főként a déli és a keleti országrészben várható számottevő csapadék. A hétvégén ismét szárazabb időre van kilátás, csak elszórtan lehetnek záporok.

OMSZ: 2018. április 2. 22:27

Szeles, meleg időben száradhatnak a talajok

Az elmúlt hét bőséges csapadékot adó időjárásából adódóan ismét romlott a belvíz helyzet az országban, de jó hír, hogy az előttünk álló héten többnyire száraz, napos, az átlagosnál többnyire kissé melegebb időre lehet számítani, várhatóan csak csütörtökön és pénteken lesznek esők, záporok.

OMSZ: 2018. március 27. 12:11

A hét végére meleg eső ígérkezik

A nagy területeket érintő belvíz miatt napos, száraz, szeles időre lenne szükség. A számítások szerint azonban a hét második felére újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik. Jó hír, hogy a hőmérséklet viszont tovább emelkedik, és egy hetes időtávra eltűnnek majd az éjszakai fagyok.

OMSZ: 2018. március 19. 13:31

Belvíz, hó, késésben a tavasz

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Márpedig 2018-ban ezzel kell megbirkózni. A hideg idő a hét nagyobb részén még kitart, csütörtöktől (amikortól naposabb idő következik) erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Intenzívebb felmelegedés a jövő hétre valószínű.

OMSZ: 2018. március 12. 16:17

Változékony, tavaszi idő

Sokat változott az időjárási helyzetkép az elmúlt egy hétben. Egy hete még az ország jelentős részét hótakaró borította, és a gyümölcsösökben okozott fagykárok felmérése zajlott. Azóta megérkezett a tavasz, a hó csak az Északi középhegység magasabban fekvő tájain maradt meg, viszont az olvadásból származó magas vízszint, illetve a belvizek okoznak jelentős problémákat a szántóföldeken. Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

Cikkek száma: