2017. február 26. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2017. február 20. 14:05

Lehet készülődni a tavaszi munkálatokra

Az elmúlt hét többnyire borongós, párás, sokfelé ködös, az átlagosnál hidegebb időjárása után az előttünk álló héten erős nyugatias áramlással frontok sorozata éri el a Kárpát-medencét, így változékony, de az eddigieknél enyhébb idő várható. Nagyobb mennyiségű eső csak délen, délnyugaton valószínű, de az ország minden részén várható csapadék.

OMSZ: 2017. február 13. 14:38

Egyelőre folytatódik a száraz idő

A hét első felében anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad a csendes, sokfelé napos, de egyre nagyobb területeken párás, ködös idő. Keddtől érdekes módon észak felől érkeznek egyre melegebb légtömegek fölénk a magasban. Ez kedvez a köd kialakulásának, ezért az éjszaka képződő köd főként a keleti országrészben sokfelé tartósan megmarad. Ismét kettős arcát mutatja majd az időjárás a Kárpát-medencében, a derült, napos tájakon tavaszt idéző hőmérsékleti értékekre, míg a borongós, ködös területeken télies időjárásra van kilátás. Péntektől változékonyabb idő ígérkezik, a hétvégén csapadék is lehet.

OMSZ: 2017. február 6. 14:56

Visszatér a tél

Az elmúlt napok sokfelé tavaszias időjárását okozó erőteljes déli áramlás hétfőn megszűnik, és eleinte északias, majd a hét közepétől délkeleti, keleti irányból hidegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek áramlanak fölénk.  Csapadék elsősorban a hét első és utolsó napjaiban várható eleinte eső, majd kedden már többfelé havas eső, hó formájában. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, de jelentős, -10 fok alatti lehűlés nem lesz jellemző, a nappali órákban pedig fagypont fölé melegszik a levegő.

OMSZ: 2017. január 30. 16:26

A héten enyhülés és csapadék várható

Az átlagosnál több fokkal hidegebb, és az ország nagy részén szárazabb január után a február enyhüléssel, és csapadékos időjárással köszönt ránk. A Kárpát-medence időjárására az elmúlt héten és még jelenleg is úgynevezett hidegpárnás helyzet a jellemző, melyben a medencét kitöltő igen hideg légtömeg fölött jóval melegebb helyezkedik el, ez okozza a párás, sokfelé ködös időt. Időjárásunkban részleges változást egy kedden északnyugat felől érkező magassági hidegörvény hoz, melynek hatására vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, de a párás idő egyelőre sokfelé megmarad. A hét második felében déli áramlással jelentősen enyhébb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek fölénk többfelé megélénkülő széllel.

OMSZ: 2017. január 23. 13:08

Marad a hideg, száraz idő

Egész héten anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért folytatódik a csendes, téli idő sokfelé párássággal, tartós zúzmarás köddel, de lesznek napos, derült tájak is. Átmeneti változás időjárásunkban a hét közepén várható, amikor egy térségünket északkeletről súroló hidegfront hatására többfelé megélénkül a szél, és kitisztítja az időt. A meglévő hótakaró jelentős olvadására a héten nem kell számítani, a hét közepén a napos területeken is csak 0 fokig emelkedik a hőmérséklet, a borongós tájakon egész héten marad a fagy. Számottevő csapadék nem valószínű, így a hét végéig marad a jelenlegi hótakaró.

OMSZ: 2017. január 16. 13:00

Visszatér a kemény hideg

Egy a középpontjával a Földközi tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon alakítja eleinte időjárásunkat, hatására élénk északkeleti széllel változó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg légtömegek érkeznek fölénk. Csütörtöktől anticiklon alakul ki fölöttünk, gyengül a szél, és a derült, szélcsendes éjszakákon főként a hóval borított területeken -15 fok alá csökken a hőmérséklet, és napközben is marad a fagy. A hét végére egyre többfelé alakul ki tartós zúzmarás köd. További csapadékra, havazásra a héten nem kell számítani, legfeljebb a hét elején lehet a déli, délnyugati tájakon gyenge havazás, de a tartósan hideg időben a meglévő hótakaró olvadása sem várható.

OMSZ: 2017. január 9. 12:07

A hét második felében enyhül a hideg

Eleinte marad a kemény hideg, enyhülésre csütörtöktől lehet számítani. A hideg időjárást okozó, tőlünk kissé keletre, majd délkeletre mozgó hideg légörvény középpontjával is fölénk helyeződik, majd csütörtökre északkelet felé távozik térségünkből. Csütörtökön nyugat felől egy frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, ami enyhébb, és átmenetileg nedvesebb légtömegeket hoz, így csütörtökön még csak a Dunántúlon, majd a hétvégére a keleti országrészben is kevéssel fagypont fölé emelkedik napközben a hőmérséklet. A hét második felében csapadékra is számítani lehet, keleten főként havazás, a Dunántúlon, eső, ónos eső, havas eső, később hó formájában.

OMSZ: 2017. január 2. 13:43

A kemény mínuszok kifagyást okozhatnak

Továbbra sem alakul ideálisan a téli időjárás mezőgazdasági szempontból. Hiányzik a hó a földekről, e mellett pedig már eddig is voltak komoly mínuszok, de a java még csak ez után jön. Péntekre annyira hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik térségünkbe, hogy az északkeleti országrészben többfelé várható -15 fok alatti hőmérséklet, mely egyes növénykultúrákban már kifagyást, elfagyást okozhat.

OMSZ: 2016. december 27. 14:37

Fagyos Újév

Időjárásunkban az elmúlt napok eseménytelen időszakához képest változások történtek. A hét elején enyhe, majd rá egy nappal hideg légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, és az ilyen helyzeteket gyakran erős vagy viharos széllökések kísérik, ahogy az most is tapasztalható lesz. Az átmeneti enyhülést egyre inkább a zord fagyok váltják fel, de számottevő csapadékra nem számíthatunk.

OMSZ: 2016. december 19. 08:44

Hidegpárnás helyzet

Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, amire telente az jellemző, hogy a medencékben megreked a levegő, és párás ködös időjárást hoz magával, gyakran az egész országot beborító alacsony szintű rétegfelhővel. Nem kivétel ez alól a mostani helyzet sem, többfelé tartósan megmarad a köd, de folytatódik az összességében száraz, azaz csapadékmentes időjárás.

Cikkek száma: