2017. március 29. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2017. március 27. 18:00

Napos, száraz idő segíti a tavaszi munkálatokat

Az elmúlt hét napsütésben gazdag, többnyire csapadékmentes, az átlagosnál a vasárnapi lehűlés ellenére is több fokkal melegebb időjárása folytatódik az előttünk álló héten is. Jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, melynek peremén a hét közepén súrolja majd egy-egy gyenge front térségünket.

OMSZ: 2017. március 23. 10:31

Változékony, tavaszias idő

Benedek napjára megérkezett a régen várt, talán meglepően is enyhe tavaszias idő. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban eleinte még folytatódik a már szinte májust idéző enyhe időjárás, majd a hét végére visszaesik a hőmérséklet, és változékonyabbra fordul az idő, de jelentős csapadék nem várható.

OMSZ: 2017. március 20. 15:17

Intenzív melegedés gyorsítja a növények fejlődését

A hétvégén egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hatására sokfelé esett az eső az országban. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban Északnyugat-, majd Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok előterében egyre melegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe, így a héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb, többnyire száraz, de a hét közepén főként északon kisebb esőkkel tarkított időre van kilátás. Így a hétvégi kényszerpihenő után folytatni lehet a tavaszi munkálatokat.

OMSZ: 2017. március 16. 14:21

A jövő héten sok növény fejlődése intenzíven megindul

Sándor és József esőt hoz, majd meleget hagy maga után. Pénteken napközben azonban még marad a száraz idő. Igyekezni kell a talajmunkákkal, a vetéssel, mert estétől több hullámban is csapadék érkezik a hét végére. A jövő hét első része meleg és jobbára száraz időt ígér, majd a hét közepétől már nedves, de továbbra is enyhe levegő érkezik fölénk.

OMSZ: 2017. március 13. 15:39

Lassan melegedő, a hét végéig száraz idő

Az előttünk álló héten napról-napra melegszik majd az idő, a hét végére megszűnnek az éjszakai fagyok, számottevő csapadék pedig leghamarabb majd szombattól valószínű. A hideg éjszakák egyelőre visszafogták, visszafogják a növények hamar beindult fejlődését, amely nem is baj, hiszen a túl korai tavasznak nagy a rizikója. A sarkvidéken ugyanis ilyentájt éri el a hó- és jégtakaró a maximális kiterjedését (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sarki tengerjég kiterjedése jelenleg rekord alacsony). Sok még a hideg arrafelé, amiből mi is szoktunk kapni több hullámban is tavasszal.

OMSZ: 2017. március 9. 16:06

Folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, hajnali fagyokkal fűszerezve

Egyenlőre örülünk a korai tavasznak, de az enyhe március eleje maga után vonja a korai vegetáció indulását is. Ezzel együtt tudni érdemes, hogy a következő néhány hétben még nem zárható ki, hogy sarkvidéki eredetű levegő árassza el a Kárpát-medencét, ami átmeneti fagyokat eredményezhet, így aki csak teheti, jó ha felkészül a fagymentesítésre.

OMSZ: 2017. március 6. 14:26

Változékony, enyhe tavaszelő

Bár az időjárás a hőmérsékletből a következő napokban némileg visszavesz a hét végéhez képest, de folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. A héten csak gyenge fagy alakulhat ki helyenként, délutánonként pedig jellemzően kevéssel 10 fok fölött alakul majd a hőmérséklet. Pedig a túl korai tavasznak nagy a rizikója, ugyanis a sarkvidéken ilyentájt éri el a hó- és jégtakaró a maximális kiterjedését (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sarki tengerjég kiterjedése jelenleg rekord alacsony). Sok még a hideg arrafelé, amiből mi is szoktunk kapni több hullámban is tavasszal.

OMSZ: 2017. február 27. 14:16

Marad a változékony tavaszias idő

Az elmúlt hét frontokban bővelkedő időjárása az átlagosnál több fokkal melegebb, az ország nagy részén kissé szárazabb, de délnyugaton csapadékosabb időt hozott, és a változékony, de jellegében tavaszias időjárás folytatódik az előttünk álló héten is. Számottevő mennyiségű csapadék egy kedden a nap második felében érkező hidegfronthoz kötődően várható, elszórtan lehetnek kisebb esők, záporok csütörtökön és a hétvégén is. Folytatódik az átlagosnál melegebb idő, bár a hét közepén átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, de a hét elején és második felében is délies áramlás lesz a jellemző.

OMSZ: 2017. február 20. 14:05

Lehet készülődni a tavaszi munkálatokra

Az elmúlt hét többnyire borongós, párás, sokfelé ködös, az átlagosnál hidegebb időjárása után az előttünk álló héten erős nyugatias áramlással frontok sorozata éri el a Kárpát-medencét, így változékony, de az eddigieknél enyhébb idő várható. Nagyobb mennyiségű eső csak délen, délnyugaton valószínű, de az ország minden részén várható csapadék.

OMSZ: 2017. február 13. 14:38

Egyelőre folytatódik a száraz idő

A hét első felében anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad a csendes, sokfelé napos, de egyre nagyobb területeken párás, ködös idő. Keddtől érdekes módon észak felől érkeznek egyre melegebb légtömegek fölénk a magasban. Ez kedvez a köd kialakulásának, ezért az éjszaka képződő köd főként a keleti országrészben sokfelé tartósan megmarad. Ismét kettős arcát mutatja majd az időjárás a Kárpát-medencében, a derült, napos tájakon tavaszt idéző hőmérsékleti értékekre, míg a borongós, ködös területeken télies időjárásra van kilátás. Péntektől változékonyabb idő ígérkezik, a hétvégén csapadék is lehet.

Cikkek száma: