2017. június 24. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. június 22. 13:03

Kánikula záporral, zivatarral

A hétvégén is folytatódik a kánikulai meleg. Nem lesz zavartalan azonban időjárásunk; míg szombaton a napsütésé lesz a főszerep, vasárnap egy – lényeges lehűlést nem okozó – hidegfront hatására zápor, zivatar alakul ki.

OMSZ: 2017. június 20. 11:00

Megjelent a WMO 2016. évi beszámolója

A hat nyelven olvasható színes kiadvány elérhető a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) honlapján, illetve letölthető PDF formátumban is.

OMSZ: 2017. június 20. 09:47

Igazi meleg, nyári idővel kezdődik a csillagászati nyár

A csillagászati nyár 2017. június 21-én, szerdán kezdődik. A nyári napforduló 6 óra 25 perckor lesz, ekkor "fordul" meg a Nap, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, ahol holnap delel. Innentől viszont ellentétes irányt vesz, s elindul a Baktérítő felé, ahova fél éves vándorlás után télen érkezik majd meg.

OMSZ: 2017. június 15. 13:36

Szombaton hidegfront, lehűlés

A hét végén markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, emiatt sokfelé szeles, a több-kevesebb napsütés ellenére  főként szombaton  hűvös időre számíthatunk.

OMSZ: 2017. június 11. 16:19

Front mögötti szupercella a Balatonnál

A szombaton átvonult hidegfront mögötti labilis rétegződésű levegőben a Dunántúlon néhány helyen zivatar alakult ki, amelyek az erősen szélnyírásos környezetben szupercellákká fejlődtek. Bár a szupercellákhoz heves eseményeket társítunk, a tegnapi képződmények szelídebbeknek bizonyultak: mindössze 7-8 km-es felhőtetővel rendelkeztek (egy jól megtermett szupercella olykor 13-14 km magasra is felnyúlik), csupán kis méretű jeget produkáltak, és átvonulásukat mindössze 60 km/h alatti széllökések kísérték.

OMSZ: 2017. június 8. 13:35

Változékony, nyári idő

Szombaton hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, majd vasárnap a nyugat-európai anticiklon nyúlik térségünk fölé, akkor már szárazabb léghullámok érkeznek. 

OMSZ: 2017. június 6. 19:41

Intenzív zivatarok a Balatonnál

A délután folyamán robbanásszerűen fejlődő zivatargócok jelentek meg a Balatonnál, melyekből több helyen is viharos lökéseket regisztrált az OMSZ balatoni szélmérő hálózata. A legnagyobb széllökést, 96 km/h-t Örvényesen mértük, de Balatonaligára is 83 km/h-s szélrohammal érkezett a zivatarzóna, melynek átvonulását siófoki kollégáink is megörökítették a Viharjelző Obszervatóriumból. Az alábbiakban az elkészült felvételekből válogatunk. 

 

OMSZ: 2017. június 1. 14:46

Meleg idővel telik a hosszú hétvége

Meleg légtömeg alakítja a pünkösdi hosszú hétvége időjárását. Nagyrészt a napsütésé lesz a főszerep: szombaton inkább csak nyugaton, vasárnap délután, este főként a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar, majd hétfőre már Kárpát-medence nagy része fölött labilizálódik a légkör, erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és már többfelé valószínű csapadék.

OMSZ: 2017. május 26. 20:35

Szállj fel magasra!

A hétvége időjárása megörvendezteti a repülés szerelmeseit is.

OMSZ: 2017. május 23. 18:56

Tornádó Perkáta határában

A Fejér megyei Perkáta határában május 23-án a késő délutáni órákban egy úgynevezett nem-mezocikilonális tornádót észleltek.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek