2017. február 26. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. február 25. 05:40

Egy ciklon "lábnyoma"

Péntekre virradóra a Doris nevű mérsékelt övi ciklon elhagyta Skandinávia térségét. A légörvény sokfelé okozott kiadós csapadékot, többfelé - de nem mindenütt - hó formájában.

Jó példa erre Dánia és Svédország, ahol a csapadék mindössze egy vékony, közelítőleg 100-150 km-es sávban hullott hó formájában, így a ciklon egy nyugat-kelet irányú "csíkot" húzott maga után. A kompozit műholdképen, mely speciálisan a jeget, havat kiemelő színezéssel készült, a havas sáv kékes színnel jelenik meg Dánia középső, valamint Svédország déli részén.

A jelenség egyébként nem egyedülálló. A viszonylag vékony sáv kialakulásának oka, hogy a hőmérséklet 5-6 fokot változott nagyon kis, 15-20 km-es távolságon belül, ahogy ezt a dán meteorológusok is megerősítették.

 

Forrás: Severe Weather Europe

OMSZ: 2017. február 24. 14:01

Olvad a jég a Balatonon

A Balaton jégvastagsága a jég gyenge állapota miatt közvetlenül nem mérhető. A becsült jégvastagság 10-15 cm. A tegnapi erős délnyugati szél csak néhány helyen nyitotta meg az összefüggő jeget. Nagyobb megnyílásról Szántód-Tihany térségéből kaptunk tájékoztatást. A ma északnyugatira fordult szél hatására sem mozdult meg jelentősen a jég.

OMSZ: 2017. február 23. 14:02

Változó felhőzet

A pénteken érkezett hidegfront elhagyja térségünket, szombaton anticiklon alakítja időjárásunkat, majd a magasnyomás peremén vasárnap egy melegfronti felhőzet éri el a Kárpát-medencét. Az átmeneti lehűlés után lassan ismét enyhül az idő.

OMSZ: 2017. február 17. 15:50

Kutatók a Balaton jegén – tavi üledékminták is segíthetnek a klímaváltozás megértésében

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

OMSZ: 2017. február 16. 13:49

Felszakadozó felhőzet, enyhülés

A hétvégén várhatóan megszűnik a nyirkos, ködös idő a Kárpát-medencében. Az északnyugatról érkező hidegfront és a mögötte áramló hidegebb levegő hatására felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, enyhülés kezdődik.

OMSZ: 2017. február 9. 13:59

A hétvégén változóan felhős idő várható egyre több napsütéssel

A tőlünk északra, északkeletre elhelyezkedő anticiklon peremén változó nedvességtartalmú, továbbra is hideg léghullámok érkeznek térségünk fölé. Hatására a következő napokban a hajnali párásság, köd megszűnése után egyre több napsütés valószínű, de a hőmérséklet lényegesen nem változik.

OMSZ: 2017. február 8. 19:10

Helyi szelek Dél-Európában

Az ALADIN modell csütörtök nappalra szóló szélelőrejelzése szépen mutatja a gyakran előforduló, tipikus helyi szeleket a mediterrán térségben. Gyakori előfordulásuk és jól leírható tulajdonságaik miatt ezeket rendszerint névvel is illetik. Létrejöttüket legalább közvetett módon speciális domborzati viszonyoknak köszönhetik (barna vonalakkal jelöltük a nagyobb hegységek fővonulatait), de tulajdonságaik kialakításában sok esetben nagy szerep jut a tengernek is.

OMSZ: 2017. február 2. 12:50

A hétvégén enyhe és változékony idő ígérkezik

Mozgalmasabbá vált időjárásunk, felgyorsult az áramlás a magasban, ami változó nedvességtartalmú és hőmérsékletű levegőt mozgat felettünk.

OMSZ: 2017. február 1. 10:00

Bemutatkozik a Viharvadászok Egyesülete

2017. február 25-én, Budapesten, az OMSZ központjában a Magyar Meteorológiai Társaság felkérésére bemutatkozik a Viharvadászok Egyesülete.

OMSZ: 2017. január 26. 14:05

A hétvégén még borult és derült területek egyaránt lehetnek

A hétvége időjárását egy anticiklon alakítja, a derült, havas területeken kemény fagy várható.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek