2017. január 21. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. január 19. 12:12

Ködbe, felhőbe burkolózik az ország

Anticiklon erősödik meg térségünk felett, mely igen tartósnak ígérkezik. Ilyenkor télen ez azt jelenti, hogy rendkívül jó feltételek adódnak az úgy nevezett hidegpárna kialakulásához, és hosszas fennállásához.

OMSZ: 2017. január 16. 19:55

Furcsa „szivárvány” az égen

A déli órákban többen is figyelmesek lehettek fénylő, színes ívekre a fátyolfelhőzeten. A jelenségért a felhőzetet alkotó szabályos, hatszögletű jégkristályok milliói voltak a felelősek. A halójelenségek gyakran megfigyelhető típusai mellett ezúttal egy igen ritkán előforduló, de annál inkább dekoratív változat is látható volt. Január 16-án a déli órákban szivárványszínekben pompázó, úgynevezett felső oldalív bukkant fel magasan az égen.

OMSZ: 2017. január 12. 18:00

Vastagodó jég, hangos rianások a Balatonnál

A legutolsó mérések szerint a Balaton jégvastagsága a nyílt víz felett 21 cm. A jégpáncél vastagodásával egy-egy erős rianás is megrázza a tavat, amelyet a tihanyi szeizmológiai mérőállomás is regisztrált (foldrenges.hu).

OMSZ: 2017. január 12. 13:43

Visszatér a fagyos idő

A hétvégére már távolodóban lesz az a hidegfront, ami péntek délután, illetve szombatra virradó éjszaka jelentős mennyiségű csapadékot produkál.

OMSZ: 2017. január 11. 15:20

Meghízott a Balaton jege - jégvastagság mérés Siófokon

A hideg időjárás hatására tovább hízik a Balaton jege. A mai mérések szerint Siófok térségében az összefüggő jégréteg átlagos vastagsága elérte a 20 cm-t. A táblák között helyenként újrafagyott rianások is találhatóak, ahol a frissen befagyott víz fölött csak 2-3 cm vastag a jég, ezért ajánlott a fokozott óvatosság. Egyre több önkormányzat jelöl ki korcsolyapályát, ahol biztonságosan rá lehet menni a jégre. Az Obszervatóriumból belátható Ezüstpart szakaszát láthatóan intenzíven használják a korcsolyázók, jégvitorlások, illetve kite-osok.

OMSZ: 2017. január 9. 13:20

-40 fok az Ural előterében

Napok óta nem csak a Kárpát-medencében, hanem szerte a kontinensen nagyon zord az idő, az Ural előterében ma hajnalban például többfelé süllyedt -35 fok alá a hőmérséklet, de még Görögország nagy részén is -8, -10 fok közé csökkent a hőmérséklet.

OMSZ: 2017. január 6. 11:28

Adriai-tenger által „táplált” hózáporok az olasz partoknál

Az északkeleti irányból viharos széllel betörő hideg légtömegben a melegebb tengervíz az Adrián gomolyfelhőket táplál. Az olasz partot elérve, a már jókora tornyos gomolyfelhőkké összeálló felhőzetből intenzív hózáporok alakulnak ki. A folyamat műholdkép felvételeken is látványos.

OMSZ: 2017. január 5. 15:38

Hózáporok érkezése a jeges Balatonra

A beérkező sarkvidéki hideg levegő hatására alacsony felhőtetejű gomolyfelhőkből hózáporok alakultak ki a Dunántúlon. Ezek közül több aktív zápor a délután folyamán elérte a Balatont is. Siófoki kollégáink több látványos felvétellel is megörökítették az eseménysort.

OMSZ: 2017. január 5. 11:00

2016. évi ECMWF tevékenység – rövid összefoglaló

Az ECMWF honlapon rövid összefoglaló olvasható a 2016. évi tevékenység legfontosabb pontjairól.

OMSZ: 2017. január 4. 10:00

A Balatonon erősebb jégzajlás várható

A Balaton nyílt vízi jegének vastagsága január 4-én 7 cm körül van. Az érkező front előtti szélfordulások miatt megindult a jégzajlás, illetve a jégkirakódás. A jég állapota továbbra is erős, amorf (a csatolt képeken láthatóan) nem morzsolódik fel a köveken, hanem azokra felcsúszik, a parti köveket megmozgatja. A jelenlegi vastagsággal egyelőre úgy tűnik még nem képes megbontani a partműveket.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek