2017. július 26. szerda
Szakmai ismertetők

OMSZ: 2017. június 22. 15:00

Időjárás-előrejelző modellezés

A légköri folyamatokat fizikai törvények határozzák meg. A nagykapacitású számítógépek megjelenésével lehetővé vált e törvényekre épülő ún. numerikus előrejelző modellek kifejlesztése és futtatása.

OMSZ: 2017. június 20. 13:00

Az üvegházhatású gázok és légszennyező anyagok kibocsátási leltárai

Magyarországnak az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény és a Kiotói Jegyzőkönyv részes feleként évente össze kell állítania az üvegházhatású gázok leltárát, vagyis ki kell számítania a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), és különböző fluortartalmú gázok (HFC-k, PFC-k és SF6) emberi eredetű kibocsátását és elnyelését annak igazolására, hogy hazánk teljesítette-e a kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségeit.

OMSZ: 2017. június 19. 17:00

MET-ÉSZ rendszer

Ha érdekli az időjárás alakulása, és az erre vonatkozó észleléseit megosztaná másokkal, akkor használja a MET-ÉSZ-t, az OMSZ meteorológiai észlelőrendszerét!

OMSZ: 2017. június 19. 17:00

Repülésmeteorológia

Repült-e Ön már repülőgéppel? Tudta-e, hogy a repüléseket nem csak a pilóták és a repülőgép műszaki hibái veszélyeztethetik, hanem az időjárás is? Ezért fontos a repülés számára is a pontos és megbízható időjárás-előrejelzés.

OMSZ: 2017. június 19. 15:00

Műholdadatok alkalmazása a meteorológiában

A meteorológiai célú műholdas megfigyelések több mint ötven évvel ezelőtt kezdődtek. Azóta sokat fejlődtek a mérőműszerek, és egyre több célra használhatóak az adatok. Európában az EUMETSAT nemzetközi szervezet fogja össze és koordinálja ezt a tevékenységet.

OMSZ: 2017. június 19. 15:00

A jövőbeli éghajlatváltozásra vonatkozó számszerű becslések

A globális éghajlati modellek képesek az éghajlati rendszer összetett fizikai folyamatainak és kölcsönhatásainak jellemzésére, segítségükkel leírható a földi rendszer válasza egy feltételezett jövőbeli kényszerre. Az egyik legfontosabb, ugyanakkor legkevésbé előrejelezhető feltételezett jövőbeli kényszer az emberi tevékenység alakulása. Leírására optimista és pesszimista változatot egyaránt tartalmazó forgatókönyveket állítanak fel.

OMSZ: 2017. június 1. 14:00

Marcell György Főobszervatórium és Ambrózy Pál Meteorológiai Tanösvény

Az ötvenes évek elején a polgári és katonai repülőgépes közlekedés fejlődése igényelte a légkör magasabb rétegeinek pontosabb ismeretét, a légköri folyamatok előrejelzését. Ez vezetett el oda, hogy a rendszeres rádiószondázáshoz megfelelő, állandó obszervatóriumot létesítsenek. A hetvenes évektől kezdődően a Marcell György Főobszervatórium a meteorológiai méréstechnika fellegvára lett.

Gondos tervezéssel, sok munkával, műszerek beszerzésével indult a tanösvény megvalósítása, amely mostanra elérte végső formáját, így a mérőeszközök és a méréstechnika bemutatása révén tovább bővült tevékenységünk. A kertben tett pár száz méteres séta a meteorológiai műszerek világába kalauzol a kezdetektől a ma használatos legmodernebb meteorológiai mérőeszközökig.

OMSZ: 2017. január 12. 11:08

A napkori radar felújítása

Ahhoz, hogy az élet- és vagyonvédelem szempontjából – Tisza-tavi viharjelzés, repülésbiztonság, árvíz és jégeső elleni védekezés – kulcsfontosságú napkori radar a következő években is az eddig megszokott magas rendelkezésre állás mellett üzemelhessen, elkerülhetetlen volt a radar modernizálása.

A modernizálás a radar komplett cseréje nélkül, a nem pótolható, elavult alkatrészeket cseréjével történt meg. A radarberendezések antenna, adó, sugárzó oldali részei hosszú távon fenntarthatóak, hiszen a működési elv, az ide vonatkozó technika nem fejlődött az elmúlt évek során jelentősen. Hatalmas változások történtek azonban a jelfeldolgozás, adatátvitel, vezérlés, mozgatás terén, és az ún. duál-polarizásciós technika területén is kiemelkedő újítások jelentkeztek.

OMSZ: 2015. május 12. 11:00

Meteora - veszélyjelzés és előrejelzés mobil eszközökre

A Meteora alkalmazás egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben időjárási információt is szolgáltat. A program használja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit. A cellainformációk alapján meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, előrejelzéseket.
A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.

OMSZ: 2014. június 23. 12:56

A 2013-as év időjárása

Az elmúlt években rekord csapadékos és rekord száraz időszakok váltották egymást hazánkban, melyhez igen gyakran a hőmérsékletet tekintve is kiemelkedő értékek társultak. A tavalyi év is tartogatott számunkra szélsőségeket. A megszokottnál jelentősen melegebb és egyben aszályosabb 2011-es és 2012-es évek után 2013 a kilencedik legmelegebb év volt hazánkban az elmúlt 113 év során. A csapadékösszegek szempontjából ebben az évben egyrészt jelentős csapadéktöbblet, másrészt súlyos szárazság is előfordult.

Cikkek száma:
Szakmai ismertetők