2024. május 3. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. november 11. 09:16

Rendkívül enyhe éjszaka (XI. 11.)

Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb nappalt követően hazánk döntő részén az éjszaka is igen enyhe volt. Elsősorban az ország középső - északnyugat-délkelet irányú - sávjában nagy területen maradt 10 fok felett a hőmérséklet. A legmelegebbet, 15,3 fokot Székesfehérváron mértük. Az eddigi rekordot, 15,0 fokot 1963-ban regisztráltuk Lentiben.
Megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is: a gyakran megélénkülő, olykor megerősödő északnyugati szélben Budapest belterületén is csupán 15,3 fokig süllyedt a hőmérséklet hajnalra, amely majdnem 5 fokkal magasabb, mint az 1977-ben, szintén belterületen mért 10,5 fok.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Budapest belvárosa mellett Székesfehérváron is 15,3 fokkal dőlt meg a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja.


A szél hatására a Kisalföldön, Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felében rendkívül enyhe volt az éjszaka.
Ilyen minimumhőmérséklet rendszerint augusztus végén, szeptember elején átlagos Magyarországon.