2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. október 30. 14:10

Október 31-én befejeződik a szezonális tavi viharjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján minden évben április 1-től október 31-ig a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet. Tavainkon a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás 2015. október 31-én befejeződik.

A viharjelzést és a riasztást a lakosság és az üdülőközönség részére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította. A Balatonon jelenleg 31 viharjelző állomás és további 15 mobil veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tavon 3, a Tisza-tavon 5, míg a Fertő-tó hazai szakaszán egy viharjelző állomás gondoskodik az állampolgárok biztonságáról.

Az időjárási tájékoztatások, előrejelzések és viharjelzések a közszolgálati rádió, valamint az Internet (www.met.hu, www.katasztrofavedelem.hu, www.rsoe.hu) közvetítésével kerültek nyilvánosságra. A viharjelzések tó-parti megjelenítését a katasztrófavédelem az idén is fokozottan felügyelte, a vihar okozta károkat elhárította, így a rendszer a teljes viharjelzési időszakban biztonságosan üzemelt. Részletes időjárási tájékoztatást a 06 90-603-423, illetve elő- és utószezonban éjjel a 06 90-603-421 emeltdíjas telefonszámokon lehetett kérni.

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, így például a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása ugyancsak az Obszervatóriumból történt.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatása érdekében az OMSZ kifejlesztette a Meteora nevű mobil alkalmazás, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót. A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve – 2015. május 8-tól – iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.

További részletek olvashatók a letölthető Sajtokozlemeny-Balatoni_szezonzaro-2015.pdf dokumentumban.


Kapcsolódó cikkek és kisfilm:


2016. április 1-én szezonnyitó...