2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. május 31. 14:00

Ambrózy Pál meteorológiai tanösvény átadó-ünnepsége

A nyár első napjaira elkészült a meteorológiai műszerkert felújítása és a már régóta tervezett tanösvény az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumának kertjében, melynek átadó-ünnepségére 2016. június 2-án kerül sor.

A kor legújabb kihívásainak megfelelően szükségessé vált az Obszervatóriumban működő földfelszíni automata állomás felújítása. A munkálatok megkezdésekor merült fel az ötlet, hogy a mérőkert felújítás keretében kerüljön kialakításra egy a meteorológiai méréstechnika múltját, jelenét és jövőjét bemutató tanösvény is, hiszen általános iskolák, gimnáziumok, egyetemi hallgatók, civil és egyéb szervezetek gyakori látogatói az intézménynek. Rengeteg tervezéssel, előkészítő munkával, műszerek beszerzésével indult a tanösvény megvalósítása, amely a mai napra elérte végső formáját. A későbbiekben – mivel elegendő terület áll rendelkezésre – a műszerkert tovább bővíthető. A kertben tett pár száz méteres séta a meteorológiai műszerek világába kalauzol a kezdetektől a ma használatos legmodernebb meteorológiai műszerekig.

Program (9:00 – 10:00)

  • Megnyitó – Dr. Radics Kornélia, elnök
  • Szakmai tájékoztatás a létesítményekről – Horváth Gyula, főosztályvezető
  • Köszöntő – V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
  • Ünnepélyes átadás – V. Németh Zsolt és dr. Radics Kornélia
  • Tanösvény bemutatása, válasz a sajtó képviselőinek kérdéseire



A tanösvény dr. Ambrózy Pál meteorológus nevét viseli. Ambrózy Pál már gimnazista korában elkötelezte magát a meteorológia mellett, amikor a nyíregyházi megfigyelő állomáson észlelőként dolgozott. 1955-ben szerzett meteorológus diplomát az ELTE-n. 1955 szeptemberétől 1990-es nyugdíjba vonulásáig az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt. Szerepet vállalt a rádiószondázásban és műholdmeteorológiával is foglalkozott. Több mint fél évszázadot töltött a meteorológia szolgálatában, mindig kiemelten fontosnak tartotta a meteorológia népszerűsítését, ami számos ismeretterjesztő cikkben is megnyilvánult.


A meteorológiai műszerkert és a tanösvény madártávlatból