2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. június 1. 18:00

Az UV-sugárzás veszélyeivel foglalkozó tudományos nap előadásai

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület 2016. május 25-én tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatót tartott. A téma jeles szakértői felhívták a figyelmet az UV-sugárzás veszélyeire, káros hatásaira, valamint az azok elleni védekezés fontosságára és lehetséges módjaira. A Rendezvények oldalon megtekinthető, illetve letölthető az előadások anyaga.

A rendezvény 2016. május 25-én, szerdán 9:00 órától került megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában.


Előadások

  • Dr. Radvánszky Bertalan (klímapolitikai referens, Klímapolitikai főosztály,Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)
    Éghajlatváltozás és a nyár kockázatai

  • Tóth Zoltán (légkörfizikus, OMSZ Légkörfizikai  és Méréstechnikai Osztály)
    Az UV sugárzás alakulása hazánkban 2015 nyarán, különös tekintettel a hőhullámos időszakokra

  • Dr. Grandpierre Attila (fizikus, csillagász, az MTA Csillagászati Kutató Intézet volt munkatársa)
    A Héliosz-elmélet: a naptevékenység és az élet kapcsolata
  • Dr. Winkonkál Norbert (bőrgyógyász, onkológus szakorvos)
    UV sugárzás - a bőrünkre leselkedő veszélyek
  • Antal Z. László (szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet)
    Alkalmazkodás a hőséghez és az erős napsugárzáshoz Magyarországon
  • Dr. Páldy Anna (szaktanácsadó, OKK, Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság)
    Mit tud a lakosság az UV sugárzás és a hőség kockázatairól? – egy felmérés eredményei

 



Napsugárzás- lakossági kockázatérzékelés – mi a teendő?

A Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület minden év májusában felhívja a figyelmet arra, hogy mit tehetünk a saját és mások egészség-védelmének érdekében. Kiemelt fontosságúnak tartjuk annak hangsúlyozását, hogy az UV sugárzás egyes hatásai – elsősorban a rákkeltő hatás – az emberi szervezet számára közvetlenül nem érzékelhetők! Ezért javasoljuk mindenkinek, aki a nyári hónapokban a szabadban tartózkodik, hogy rendszeresen figyelje az UV sugárzásról szóló tájékoztató adatokat. Figyeljünk arra, hogy megtanuljuk a helyes napozás szabályait, minél kevesebb időt töltsünk közvetlen napsugárzásnak kitéve azokban a napszakokban, amikor legerősebb a napsugárzás. Különösen azok számára hasznosak ezek a javaslatok, akik nyáron sok időt töltenek a szabadban: a gyerekek, a szabadban dolgozók, a sportolók és a nyaralók. Ezt a célt szolgálják a már jól ismert tanácsok az öltözködésről és a napi szabadban tartózkodás tudatos átgondolásáról. 

A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), sőt a Meteora alkalmazás segítségével is értesülhetünk a várható veszélyes UV sugárzásról. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása. amellyel megjeleníthetők az előrejelzett UV adatok, illetve az - egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő - leégési idő.


Kapcsolódó oldalak: