2018. június 21. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. augusztus 9. 06:49

Országos és fővárosi melegrekord csütörtökön (2013. augusztus 8.)

Ma is igen meleg, száraz idő volt, a hőség tovább fokozódott. A zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete, több helyen megdőlt a melegrekord. Az eddigi rekordot 38,0 fokot 1992-ben mérték Szentendrén. Ma ennél sokfelé mértek magasabbat. A legmelegebb Győr Likócson volt, ott 40,6 fokot regisztráltak, ami 2,6 fokkal magasabb az eddiginél. Megdőlt a fővárosi melegrekord is: Újpesten 40,0 fokot mértek, ami 4,2 fokkal volt melegebb az eddig 1921-ben Bp. belterületén mért 35,8 foknál.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.