2024. május 4. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 9. 09:48

Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet Főtitkárának látogatása

A Budapesti Víz Világtalálkozó keretében október 6-án Budapestre érkezett Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Főtitkára, aki az ENSZ Vízügyi Bizottságának (UN-Water) is elnöke. Az Országos Meteorológiai Szolgálat meghívására 2013. október 7-én délelőtt találkozott a Szolgálat vezetőivel. A találkozó során bemutatásra került az OMSZ megfigyelő-hálózatának átalakítása, legújabb fejlesztései, illetve az OMSZ időjárás-előrejelzési modelljei, a meteorológiai munkaállomás és a legfőbb feladatok. A főtitkár kiemelte, hogy a meteorológia legfontosabb állami feladata az élet-és vagyonvédelem.

A megbeszéléseket követően Jarraud a WMO éghajlati szolgáltatásokhoz kötődő, tavaly elfogadott új programjáról (Global Framework of Climate Services, Éghajlati Szolgáltatások Globális Keretrendszere) tartott előadást az érdeklődőknek. Az új Keretrendszer célja, hogy a mezőgazdasági, élelmezési, vízügyi területen dolgozóknak megfelelő éghajlati információkat szolgáltasson, kiemelten a fejlődő országok igényeire. Ezt követően az OMSZ éghajlati szakértője, dr. Lakatos Mónika ismertette az OMSZ éghajlati tevékenységeit, fejlesztéseit, és az arra épülő éghajlati szolgáltatási lehetőségeket.

Jarraud a délután folyamán látogatást tett a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatánál, ahol a katonai meteorológiai előrejelzéseket készítik. A programot a hazai meteorológus-képzést végző ELTE Meteorológiai Tanszékén zárta, ahol a hallgatókkal találkozott. A meteorológus szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a hallgatókkal az előrejelzési feladatokat és az aktuális időjárási helyzetet is együtt elemezték.

A WMO jelenlegi főtitkára meteorológusként végzett Párizsban, ahol numerikus előrejelző számítógépes modellekkel foglalkozott, de 2 év után az ECMWF Központban (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) folytatta kutatói munkáját.

Innen 1986-ban visszatért Franciaországba, ahol az előrejelzéssel foglalkozó főosztály vezetője lett. Majd ezt követően az ECMWF igazgatóhelyettese lett. 1995 óta dolgozik a WMO-nál, főtitkár-helyettesként, majd főtitkárként, ahol kétszer újraválasztották.

1. ábra 2. ábra
3. ábra 4. ábra

A WMO főtitkárának látogatása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

5. ábra 6. ábra
7. ábra 8. ábra

Jarraud látogatást tett a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatánál (forrás: www.honvedelem.hu)

9. ábra 10. ábra
11. ábra 12. ábra

A főtitkár látogatása az ELTE Meteorológiai Tanszékén

Michel Jarraud és Lakatos Mónika előadásának felvétele