2024. május 17. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. szeptember 7. 11:48

Az El Niño tovább erősödik

Az idén tavasszal tapasztalt mérsékelt El Niño állapot elkezdett erősödni és a jelenlegi előrejelzések alapján valószínűleg egy nagyon erős eseménnyé alakul 2015 végére.

Az El Niño esemény lényege, hogy a szokatlanul magas tengerfelszín-hőmérséklet anomália tartósan fennmarad a Csendes-óceán trópusi területein. Ez a jelenség együtt jár a légkör állapotának megváltozásával és erős nyomot hagyhat az általános cirkulációban. Az El Niño hatással van továbbá a globális átlaghőmérsékletre és ennélfogva befolyásolja a globális melegedés mértékét.

Az El Niño események intenzitása változó, a nagyon erős események meglehetősen ritkák, évszázadonként csak néhány alkalommal következnek be. 1950 óta 2 °C feletti év végi anomália csak 1972-ben, 1982-ben és 1997-ben fordult elő. Az ilyen szélsőséges és ritka események előrejelzése nagy kihívást jelent.


Ami eddig történt

Az 1981–2010-es átlaghoz képest a tengerfelszín-hőmérséklet anomáliája a NIÑO3.4 régióban (1. ábra) folyamatosan erősödött 2015 márciusától kezdve, júliusban megközelítette az 1,6 °C-os értéket, így ez a legmagasabb júliusi anomália 1997 óta (2. ábra).

A megfigyelt tengerfelszín-hőmérséklet a NIÑO3.4 régióban tavaly óta magasabb, mint a szokásos, de mint ahogy a 3. ábrán látható, a megfigyelt és az átlagos értékek közötti különbség az utóbbi néhány hónapban jelentősen megnövekedett.


Legutóbbi előrejelzések

Az El Niño események tipikusan az év vége felé érik el a csúcsukat. Az ECMWF legfrissebb – 2015. szeptember 1-én készült évszakos ensemble előrejelzései azt jelzik előre, hogy ez az év sem lesz kivétel. Az ensemble futtatások lényege, hogy figyelembe veszik az időjárási és az óceáni állapotok előrejelzésében rejlő bizonytalanságot azzal, hogy több lehetséges kimenetet is előállítanak.

Minden ECMWF ensemble tag 2 °C-nál nagyobb anomáliát jelez novemberre. Tisztában vagyunk vele, hogy rendkívüli események esetén a modellünk túlbecsülheti az anomáliák mértékét, ahogy 1997-ben is történt. A legutolsó előrejelzések azonban így is erősebb anomáliákat adnak, mint az összes eddigi augusztusi futtatás az elmúlt 34 év során, kivéve az 1997-es évet.”, mondta Tim Stockdale, az ECMWF szezonális és hosszútávú előrejelző csoportjának vezetője.

Az 1997-es anomália csúcsértéke majdnem elérte a 2,7 °C-ot, ami talán nem következik be ebben az évben, de a 2015-ös El Niño esemény ennek ellenére valószínűleg nagyon erős lesz”, tette hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legmegbízhatóbb szezonális előrejelzéseket a több, független előrejelző rendszerből származó ensemble futtatások kombinációjával és kalibrálásával kapjuk. A 4. ábra az EUROSIP multi-model szezonális előrejelző rendszerének kalibrált komponensei alapján az El Niño hőmérsékleti anomáliájának ensemble előrejelzését mutatja be. Az előrejelzett értékek tartománya az ECMWF ensemble modellből kapott tartományhoz hasonló, és a modellek egybehangzóan, nagy valószínűséggel 2 °C körüli anomáliákat jeleznek.

Néhány ensemble tag nagyon nagy, akár 3,3 °C-ot meghaladó anomáliát is mutat, ami a NIÑO3.4 régióban 30 °C-os vagy annál magasabb hőmérsékletre utal. Az ilyen hőmérsékletek fizikailag valószínűtlenek és az előrejelzett 3 °C feletti anomáliák vélhetően azért lépnek fel, mert a nem-lineáris folyamatok rontják a modell kalibrációt.

Mivel ritkán fordulnak elő, ezért kevés tapasztalatunk van abban, hogy a modellek hogyan kezelik az ennyire szélsőséges állapotokat, így körültekintően kell eljárni az eredmények értelmezésekor, amikor megjelennek a világhálón. Az EUROSIP multimodell előrejelzés alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy a tengerfelszín-hőmérséklet anomáliák novemberre elérik vagy meghaladják a 2 °C-t, és – habár a legnagyobb anomáliák nem tűnnek életszerűnek – lehetséges, hogy az 1997-es rekordértéket is meghaladják” – mondta dr. Tim Stockdale.


Lehetséges hatások

Az erőteljes El Niño események kapcsolatba hozható az általános cirkuláció jelentős megváltozásával, különösen a trópusi Csendes-óceáni területekhez közel. A Csendes-óceán trópusi részén a meleg felszíni vizek keletre tartó mozgása magasabb légnyomást és kevesebb csapadékot eredményez a Csendes-óceán nyugati, míg alacsonyabb légnyomást és sok csapadékot a Csendes-óceán keleti területein.

Az El Niño összefüggésbe hozható az Egyesült Államok déli részén a több csapadékkal; a Karib-térségben, a Fülöp-szigeteken és Indonézia egyes részein jelentkező szárazsággal; az Ausztráliát, dél Afrikát és Brazília egyes részeit veszélyeztető aszállyal; az erdőtüzekkel Indonéziában és Brazíliában. Az Európára gyakorolt hatása változó, de az esemény legutóbbi EUROSIP multimodell előrejelzése szerint enyhébb és egyes helyeken csapadékosabb tél várható – a prognózist természetesen folyamatosan ellenőrizni kell az idő előrehaladtával! Az évszakos előrejelzések beválása a mérsékelt övben, s ezen belül Európában a trópusi területekkel összevetve általában elég szerény.

Az El Niño események sok hőt bocsátanak a légkörbe, ezáltal növelik a felszínközeli-hőmérséklet globális átlagát.

Az EL Niño nem törvényszerűen pusztít mindenütt. Globálisan nézve, az éghajlati katasztrófák nem jelentkeznek sűrűbben az El Niño években, mint máskor. Egy, az 1997/98-as El Niño következményeiről készített amerikai tanulmány (5. ábra) konklúziója, hogy az eseménynek a végső gazdasági hatása az országra nézve pozitív volt.


Forrás: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2015/el-nino-set-strengthen-further 


1. ábra: Nino régiók a Csendes-óceán térségében.


2. ábra: Átlagos tengerfelszín-hőmérséklet anomáliák 2015 júliusában.
A térkép a tengerfelszín-hőmérséklet anomáliáit mutatja az 1981–2009-es átlaghoz viszonyítva.


3. ábra: Az átlagos és megfigyelt tengerfelszín-hőmérsékletek.
Az ábra a NIÑO3.4 régióban a tengerfelszín-hőmérséklet 1981–2010-es átlagának (piros vonal),
valamint a 2014 októberétől megfigyelt értékeinek alakulását mutatja két különböző analízis adatai alapján
(sötét- és világoskék vonal). A piros és a kék görbe közötti különbség a tengerfelszín-hőmérséklet anomáliája.


4. ábra: Az EUROSIP tengerfelszín-hőmérséklet anomáliák fáklya diagramja.
A diagram az előrejelzett tengerfelszín-hőmérséklet anomáliákat mutatja a NIÑO3.4 régióban
az augusztus 1-én készült ensemble előrejelzések alapján a négy különböző előrejelző központ adatai szerint:
ECMWF, UK Met Office, Météo-France és az US National Centers for Environmental Prediction.


5. ábra: Átlagos tengerfelszín-hőmérséklet anomália 1997 novemberében.
A térkép a tengerfelszín-hőmérséklet anomáliáit mutatja be az 1981-2009-es átlaghoz képest,
az 1997/98-as El Niño esemény tetőfokán.