2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. június 29. 12:46

Az átlagosnál hűvösebb hétvége

Hullámzó frontrendszer alakítja a hétvége időjárását, ezért mérsékelten meleg, szombaton többfelé csapadékos időre van kilátás.

Szombaton eleinte sokfelé erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a késő délelőttől délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Hajnalban, délelőtt többfelé várható eső, zápor, délután már csak északon, északkeleten eshet. A legtöbb csapadék (10-20 mm) hozzávetőlegesen a Budapest-Nagykanizsa sáv mentén hullhat. A nyugati, délnyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19, 24 fok között alakul, de délkeleten 25, 27 fokot is mérhetnek.

Vasárnap ugyanakkor már napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a Dunántúlon időszakosan vastagabb lesz a felhőtakaró, arrafelé elszórtan kisebb eső is kialakulhat. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 23, 28 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol csak 21, 22 fok valószínű.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Szombaton várható 24 órás csapadékösszeg előrejelzés az ECMWF modell alapján


2. ábra: Szombaton várható csúcshőmérséklet az ECMWF modell alapján