2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. március 15. 10:36

2013 újratöltve – Havazás, hófúvás, ónos és fagyott eső szombat délutántól

Sokak számára emlékezetes maradt 2013 március közepének hosszú hétvégéje, amikor kiterjedt hóviharokról érkezett jelentés. Addig el sem akartuk hinni, hogy mindez március közepén előfordulhat Magyarországon, a természet azonban mégis megmutatta erejét. Öt évvel később, amikor a márciusi hókáosz emlékei már halványodnak, lehet, hogy a természet ismét megmutatja ugyanazt az arcát?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinoptikus szakembereinek szemei már napok óta sokkal behatóbban fürkészik az időjárás-előrejelző modellek számításait, vajon mit tartogat még a hosszú hétvége. A simogató tavasz után jöhet még "kutyára tél"? 

A rövid és határozott válasz: IGEN, de nem is akármilyen formában.

A bevezetőben nemhiába utaltunk vissza a 2013. március 14-15. napjaihoz kapcsolódó időjárási eseményekre, mert az előrejelzési forgatókönyvek alapján elmondható, hogy öt év és három nappal később nagyon hasonló időjárási helyzet látszik már napok óta a modellszimulációkon. Természetesen két ugyanolyan időjárási helyzet nincs, de a hasonlóság szembetűnő; azonban a időjárási események lefolyásában jelentős különbségek is valószínűsíthetők:

- 2013. március 14-én délután előbb északnyugat felől, majd a Kárpátokat megkerülve később Zempléni-hegység környékén északról tört be a hideg, idén azonban erős, helyenként viharos északkeleti széllel érkezik a fagyos levegő. 

- A hideg megérkezése előtt pénteken még komoly eső várható. 
 
- A szombati, fagyos légtömeg betörése a Dunától keletre először talaj közelében történik meg, emiatt az eső nem kis területen fagyott esőbe, helyenként ónos esőbe válthat át. 
 
- A Dunántúl nyugati harmadában és az Északi-középhegységben nagy területen szinte a teljes csapadék hó formájában érkezik, kiterjedtebb hófúvás is errefelé valószínűsíthető.
 
- Hófúvás szempontjából 2013-ban országosan a legrosszabb helyzet Győr-Budapest között alakult ki, idén ezen a területen az ország többi részéhez képest valamivel gyengébb szél várható. Szombat késő délutántól a legerősebb szélre az Északi-középhegységben számíthatunk; az északkeleti széllel párhuzamos völgyekben és az ilyen irányú szélnek kitett területeken magas hótorlaszok keletkezhetnek. 
 
- Az Alföldön, azon belül is a Tiszántúl keleti felében és a Viharsarokban kevesebb hó, de jelentősebb fagyott  és ónos eső lehetséges. 
 
A március 15-én reggeli előrejelzések alapján látható, hogy az ország jelentős részén szélsőséges időjárási eseményekre kell felkészülni. Ezek alapján javasoljuk, hogy szombaton délutántól, aki csak teheti, ne induljon útnak, vagy előre tájékozódjon a legfrissebb időjárás előrejelzésekről!
 
Vasárnap napközben a szél jelentős gyengülésével és a havazás fokozatos megszűnésével együtt  országszerte javulnak a közlekedés időjárási feltételei, de ha mindez még nem lenne elég, hétfőn dél felől felől újabb havazás éri el a térséget.   
 
(Megjegyzés:  Felhívjuk a figyelmüket, hogy a cikkünkben megjelenő előrejelzés a március 15-én reggeli állapotot tükrözi, a későbbiekben ez még módosulhat. Ha ugyanis csak egy picit késik a hideg előretörése, vagy ha a fő csapadékrendszer másképp mozog, akkor ez az adott országrészekben bekövetkező szélsőségekre is jelentős hatással lehet. Célszerű lesz folyamatosan tájékozódni a legfrisebb előrejelzéseinkről a www.met.hu/idojaras/elorejelzes/orszagos és a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas oldalakon.
 
A várható időjárási események összefoglalóját az alábbi térkép szemlélteti:


Szombaton a nap második felétől bekövetkező szélsőséges időjárási események áttekintő térképe.
A térképen 'A' betűvel jelölt területeken a csapadék nagy része hó formájában érkezik, a friss hó mennyisége sokfelé meghaladja a 10 cm-t.
A 'B' -vel jelzett területen a hidegbetörés hatására az esőt néhány órás fagyott eső, ónos eső válthatja, majd errefelé is havazni fog.
A 'C' régióban csak kevés hó várható. 'A1' régió: kiadós havazás (néhol 20 cm feletti) és hófúvás várható.
'A2' terület: a jelentős hó mellett az nagy területen viharos (80 km/h feletti) szél erős hófúvást okozhat. '
A3' régióban a jelentős hó mellett gyengébb hófúvás valószínű. 'A4' területen kevesebb hó, de erős, időnként viharos szél lehetséges.
A térképet készítette: Bujdosó Bence, Tóth Tamás


Csitkovics Károly peresznyei MET-ÉSZ észlelőnk képe a 2018. február végi hidegbetörés idejéről.
Akkor csak a Nyugat-Dunántúlon észleltek kiterjedt hófúvást, szombat délutántól azonban
sokkal nagyobb területen számíthatunk rá.