2024. május 2. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. augusztus 12. 16:18

Nádastűz radarképen

A meteorológiai radarok olykor nem csak csapadékcélok bemérésére alkalmazhatók, hanem nagyobb területre kiterjedő tüzeket is képesek detektálni.

Térségünket igen száraz, forró levegő tölti ki. Ezt jól mutatja az a tény, hogy a 38, 39 fokot is elérő hőmérséklethez többfelé csupán 10 fokos harmatpont társul. E kettő adat felhasználásával megbecsülhető a képződő gomolyfelhők alapja, ami 3000 méter körüli érték jelen esetben. Ilyen körülmények között meglepő lenne, ha csapadékgócot látnánk a radaron.

Ennek ellenére Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyék határában hosszú időn át mérsékelt intenzitású radarjel jelent meg mintegy 100 négyzetkilométer területen. Mivel szinte felhőtlen volt az ég a térségben, ezért felmerül a gyanú, hogy nagy területre kiterjedő tűz és annak füstje okozta a hamis csapadékcélt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján kora délután megjelent hír Nádudvar térségében mintegy 200 hektárnyi nádas és füves területen keletkezett tűzről számolt be: Nádudvari nádastűz


Műhold- és radarkép 15:45 helyi időre vonatkozóan