2024. május 4. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. március 30. 09:00

Az OMSZ megújult Balaton oldallal segíti a tavi viharjelzést

2012. április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi, illetve a tisza-tavi és a fertő-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A nyári szezonra (már a mai naptól), a három balatoni medencére és a Velencei-tóra kiadott viharjelzéssel, illetve szöveges előrejelzéssel egészült ki a Balaton oldal.

A tízpercenként frissülő, Balaton környéki mérőállomások szél adatain kívül, modell előrejelzések is gazdagítják az oldalt. A numerikus modell napi négyszeri futtatásával, automatikusan készülő hőmérséklet, csapadék és szél mező órás felbontásban, 36 órára előre nyújt hasznos információt a Balaton térségének várható időjárásáról. Az egyes térkép-sorozatokhoz hozzátartozik - szokásos módon - az időválasztó és léptető, illetve az időbeli folyamatok jobb láttatása érdekében a három sebességű hurokfilm lejátszó.

A közvetlenebb tájékozódást segítendő, a honlap főoldalán, valamint az IDŐJÁRÁS és Veszélyjelzésoldalán külön is fel van tüntetve az aktuális balatoni, és velencei-tavi viharjelzési fokozat, amit az OMSZ Siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumából adnak ki, a meteorológus szakemberek előrejelzése alapján.
 
Az idei viharjelzési szezon további újdonságairól sajtóközlemény lett kiadva.