2024. május 17. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. április 18. 17:00

Aktuális időjárás VILLÁM adatokkal

Az Aktuális időjárás, Villám oldalon megtekinthetők az OMSZ villámlokalizációs rendszeréből származó villám adatok. A villámtérképek – normál üzemben – negyedóránként készülnek és az elmúlt 30 perces időtartamot fedik le.

Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat működteti a 3 szenzorból álló SAFIR rendszert, amely két szlovák állomással kiegészülve alkotja a villámlokalizációs hálózatot. Az öt állomás együttesen tudja irányméréssel meghatározni a lecsapó villámokat, és a felhőben keletkező kisülések helyzetét. A felhőben keletkező kisülések időben általában megelőzik a lecsapó villámokat, és sokkal több van belőlük, az arányuk az összes villámlásoknak mintegy 85-90%-a. A villámlások helyzetéből időszakosan készült összegképek alapján megbecsülhető a zivatarcellák mozgásának iránya, sebessége. Ennek segítségével rövidtávon előre jelezhető, hol várható villámlás. Ez a magasban dolgozók, az energiaszektor, a robbanásveszélyes munkaterületek, a szabadidős rendezvények és a repülés számára fontos. Az OMSZ a biztosítók számára utólagos igazolásokat ad ki villámkár esetén, valamint az (áram)szolgáltatók számára készít elemzéseket távvezeték nyomvonal tervezéséhez, vagy vizsgálatához.

További részletek a Villám ismertetőben találhatók.

Az oldalon látható "nagyító ikonra" kattintva az legfrissebb villám-térképet lehet megtekinteni nagyobb méretben.

A Balaton menü, Kapcsolódó oldalak rovatában található Villám elemre kattintva a Balaton térségének kinagyított térképén lehet nyomon követni a zivatarok elhelyezkedését, mozgását.