2024. május 17. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. április 18. 12:07

Tavi viharjelzés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Meteorológiai Szolgálat közötti megállapodás szerint, a 2012. évi viharjelzési szezonban is (április 1 -től) az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja a Tisza-tavi Viharjelző Rendszeren - a balatoni és velencei-tavi vihar előrejelzéshez hasonlóan - a teljes körű (24 órás) viharjelző szolgáltatást.

Az új, Tavi viharjelzés oldalon a Balaton és a Velencei-tó mellett, a Tisza-tavon érvényes viharjelzési fokozat is megtekinthető.

A vihar-előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzése szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a meteorológusok a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámdetektáló hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak.

A Balaton körül 10, a Velencei- és a Tisza-tavon 1-1 part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását. A Tisza-tónál a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák kerültek felszerelésre, amelyek fényjelzéssel tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.