2024. május 17. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. április 23. 12:20

UV-B sugárzás és a bőrleégési idő

A Humánmeteorológia oldal UV-B sugárzás menüjében megtekinthető az OMSZ UV index előrejelzése, és néhány meteorológiai állomás óránként frissülő mért adata.

Kiegészült az IDŐJÁRÁS főoldal is. Az aktuális UV index előrejelzés-térképen kívül már megtalálható a legfrissebb adatokat tartalmazó ajánlókép, amire kattintva közvetlenül juthatunk el a kívánt – bővebb információt tartalmazó – oldalakra.

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond (a napsütés áldásos hatásai mellett) az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Újra és újra felmerül a kérés, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni. Az OMSZ UV-B sugárzással foglalkozó oldalának segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz kapcsolódó öltözködésünket, a használt védekezés módját és erősségét. Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb az egészségkárosodással kellene számolni.

A Humánmeteorológia menü az  UV-B sugárzás oldalon kívül tartalmazza még az Orvosmeteorológia jelentést és a Budapesti légszennyezettség előrejelzést is. A humánmeteorológia oldalon további, a közérzetünk szempontjából lényeges tartalmak (pl. pollenjelentés), illetve egyéb komplex időjárási előrejelzések (pl. hőérzet), öltözködési tanácsok megjelenését tervezzük.