2024. május 17. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. június 13. 08:12

INCA-CE pályázat és az ultrarövidtávú előrejelzések

Az INCA-CE projekt célja egy nemzetközi időjárási információs rendszer létrehozása, aminek közös platformja az INCA előrejelzési rendszer, amelyet Ausztriában fejlesztettek. Az INCA-CE keretében a résztvevők olyan alkalmazásokat készítenek, melyeknek széleskörű felhasználási lehetőségei vannak, pl. a vízügyben, a katasztrófavédelemben, vagy a közútbiztonságban. Az INCA finomfelbontású (1km), ultrarövidtávú előrejelző rendszerben készült analízisek és előrejelzések korrigálják a numerikus modell kimeneteket a legfrissebb mért automata állomás adatokkal és egyéb (radar, műhold) megfigyelés segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy egyéb modellekhez képest nagyobb gyakorisággal (1 óránként) és néhány órára (0-6 óra) pontosabb képet kapjunk a jelenlegi és várható időjárás viszonyairól.

Az INCA rendszer által feldolgozott meteorológiai adatok több forrásból származnak (pl. automata állomások adatai, radar- és műhold megfigyelések, numerikus modellek előrejelzései) annak érdekében, hogy a valósághoz minél közelebb álló, minél pontosabb analízist készítsen. Ehhez nem csupán adatasszimiláció, interpoláció, hanem statisztikai módszerek, éghajlati ismeretek is szükségesek. Az így előállított hőmérséklet, szél, nedvesség, csapadék mezőkből rövidtávú előrejelzéseket készítenek. Ezt a megközelítést a szakirodalomban nowcastingnak nevezik.

Az INCA-CE pályázat tervét az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) készítette. A projektben 8 országból (Ausztria, Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Olaszország) összesen 16 partner vesz részt, a vezető partner szerepét a ZAMG tölti be. A pályázat tervét 2009-ben fogadták el, a projekt megvalósítása 2010. április 1-jén kezdődött.

Az OMSZ 2011 óta teszt üzemben alkalmazza az INCA rendszert. Az előrejelzések kiértékelése főleg a Somogy megyében és a Balaton régióban zajlik, együttműködésben a Somogy-Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (SMKVI). Az OMSZ és SMKVI hozzájárultak egy transzrégiós stratégia kidolgozásához, ami elősegíti a nowcasting jellegű előrejelzések használatát a katasztrófavédelemben. Az INCA előrejelzések lehetővé teszik az időjárási rendszerek (frontok, viharok) követését, ami alapján jobban fel lehet készülni az időjárás változásaira, illetve az ezzel kapcsolatos veszélyekre.