2024. május 4. szombat
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. augusztus 16. 12:26

Nagy felbontású balatoni hullámmagasság előrejelzés

A balatoni vízi élet legfőbb meghatározó elemei közé tartozik a szél és az általa keltett hullámzás. Az OMSZ új fejlesztéseként részletes, a Balaton három medencéjére szóló, térképes hullámmagasság előrejelzés található a Balatoni időjárás oldalon.
A hullámmagasság számításánál egy tapasztalati (empirikus) formula lett figyelembe véve, amely függ a 10 m magasban fújó széltől, az adott pontban vett vízmélységtől és a szélúttól, azaz attól a távolságtól, amely az adott pont és a part között van a szél irányával szembe indulva. A hullám-modell egyfajta közelítésnek tekinthető, amely nem vesz figyelembe olyan jelenségeket, mint pl. a hullámelhajlás vagy hullámtörés.

A szél előrejelzése az OMSZ által alkalmazott és üzemeltetett modell segítségével, az úgynevezett beágyazott NEST technika felhasználásával készül. A NEST tulajdonképpen az előrejelzési modellbe beágyazott, részletesebb felbontású, de kisebb területet lefedő „al-modell”, amely ez esetben a Balatont és környékét fedi le, és horizontális felbontása 900 m körül van.

A hullámmagasság számítás leírása megtalálható az Egyesült Államok Mérnök Hadteste által kiadott „Shore Protection Manual” című, 1984-es kiadványának 3. fejezetében (3-55).


Kapcsolódó oldalak: