2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. március 25. 12:19

Több helyen fagyveszély!

Az elmúlt másfél hónap szokatlanul enyhe időjárásának köszönhetően a természet legalább két-három héttel megelőzte önmagát, sok helyen virágba borultak a gyümölcsfák. Ilyen állapotban még a gyenge fagy is károkat tehet az ültetvényekben, amire ma éjszaka többhelyen esély is van.

A tegnap átvonult hidegfront mögött a Kárpát-medencét elárasztó hűvös levegő kedd estére nyugalomba jut. A légmozgás mindenütt mérséklődik, és az ország legnagyobb részén feloszlanak a napközben képződött gomolyfelhők. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futtatott időjárási előrejelző modell (Aladin) estére már alig mutat felhőt az ország területére.

 
Felhőzet és csapadék 
 

Éjfél után a számítások Magyarország területére egyre több felhőt jeleznek előre, hajnalra az ország nagyobb részén ismét lesz fátyolfelhőzet.

 
Felhőzet és csapadék 
 

Az alábbi, Magyarországot délnyugat- északkeleti irányban átszelő metszeten azonban jól látszik, hogy az ország délnyugati részein is inkább 7–8 km-es magasságban lehet felhőzet a hajnali órákban, valamint az Alföld északi részein és az Északi-középhegység keleti vidékein még a napközben képződött maradványfelhőzet csökkentheti a kisugárzás hatását.

 
Metszet 
 

Mivel hajnalban az ország nagy részén szélcsendes idő várható, ezért nagyon alacsony hőmérsékletekre, több helyen fagyra kell számítani, ami az előrejelző modell hőmérsékleti képén is kirajzolódik.

 
Hajnali hőmérséklet 
 

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az előrejelző modellek által számított hőmérsékletnél a valóságban alacsonyabb értékek is előfordulnak, különösen a fagyzugos helyeken. 

Összegezve, a szerdára virradó éjszaka az országban nagyobb területen fagypont alá hűl le a levegő, még két méteres magasságban is. A talaj közelében a hajnalra előrejelzett -4, +3 fokos hőmérséklethez képest akár két-három fokkal hidegebb is lehetséges.

Hol várható Magyarország területén leginkább fagy?

Nagyobb tájegységek közül leginkább fagyveszélyes területek a Kisalföldön, az Alpokalján, a Duna-Tisza-közének középső és északi területein, a Nagykunságban és a Viharsarokban lehetnek, továbbá a Dunántúli-középhegység valamint az Északi-középhegység völgyeiben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy másutt nem fordulhat elő fagy, de ezek a tájak a leginkább fagyveszélyesek.

Mely területeken lehet fagymentes idő?

A dél felől érkező felhőzet miatt fagynak kisebb az esélye a déli, délnyugati országhatár mentén, valamint azokon a területeken, ahol napközben képződött gomolyfelhőzet egy része még az éjszakai órákra is megmarad (ennek legnagyobb esélye az Alföld északi, északkeleti részein, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van). Egy-egy adott tájegységen a környezet magasabban fekvő pontjain, elsősorban a dombokon szintén jóval kisebb eséllyel fordulhat elő fagy szerda reggelre. A nagyobb települések belsejében, valamint a vízpartokon szintén mérsékeltebb lehet a lehűlés. 

A következő napokra vonatkozó prognózist az Előrejelzés oldalunkon olvashatják.