2024. április 29. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2014. április 5. 14:00

Enyhe éjszaka, 2014. április 5.

Már jó ideje az év ezen időszakához képest több fokkal melegebb az időjárás. Ennek eredményeként a hajnali órákra sokfelé csak 10, 15 fokig hűlt le a levegő. Az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimum-rekordot eddig az 1989-ben, Pécs Árpádtetőn mért 14,8 fok tartotta. Az új rekord 15,6 fok, amit a Pécs Egyetem állomásunkon regisztráltak.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Kapcsolódó oldalak: