2024. május 3. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. június 4. 13:49

A WMO új Főtitkára: Petteri Taalas

Az ENSZ szakosított intézményének, a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) 17-dik Kongresszusa 2015. június 4-én Petteri Taalas-t, a Finn Meteorológiai Intézet (FMI) vezetőjét választotta meg a Szervezet új Főtitkárává, a francia Michel Jarraud helyére, akinek mandátuma 2015. év végén jár le. A megbízatás négy évre szól.

A WMO és a nemzeti meteorológiai szolgálatok szerepe folyamatosan növekszik a természeti katasztrófa sújtotta területek és az események gyakoriságának emelkedésével.” - nyilatkozta a leendő Főtitkár. „Mindent meg fogok tenni azért, hogy a WMO hatékony szolgáltatásokat hozhasson létre”.

Petteri Taalas 2002 óta vezeti a Finn Meteorológiai Intézetet, 2005 és 2007 között pedig ideiglenesen a WMO Fejlesztési és Regionális irodájának igazgatója volt. Kiemelkedő a tudományos tevékenysége a légköri tudományok területén. 50 publikált cikkel rendelkezik az éghajlatváltozás, a műholdas mérések, és a levegőkémia területén.

Taalas úr sok nemzetközi együttműködésben játszott fontos szerepet, többek közt a WMO Végrehajtó Tanácsának tagjaként, vagy a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) Tanácsában.

Nős, öt gyermeke van.

A Meteorológiai Világkongresszus négyévente ülésezik, amelyen a 195 tagország legmagasabb képviselői vesznek részt. Meghatározza a WMO működésének irányelveit, hosszú távú stratégiáját, és költségvetését. A Főtitkár mellett megválasztja a WMO más tisztségviselőit, valamint a Végrehajtó Tanács tagjait.

A magyar delegációt az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, a WMO magyar Állandó Képviselője, dr. Radics Kornélia vezeti.


Kapcsolódó oldalak: