2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. február 22. 13:42

Könyvajánló: Éghajlat – Tudomány – Történetek

Az Éghajlat Kiadó gondozásában megjelent az Éghajlat – Tudomány – Történetek című kötet, amely alcíme szerint nyolc beszélgetést tartalmaz a klímaváltozással kapcsolatosan. Az interjúalanyok sorában megszólal az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi elnöke, Czelnai Rudolf, illetve Szolgálatunk két kutatója, Lakatos Mónika és Szépszó Gabriella.

Az éghajlat- és környezetkutatás, a klíma-adaptáció professzorai jegyzik a kötet további fejezeteit, így Bartholy Judit, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék vezetője, Probáld Ferenc (ELTE TTK), Jolánkai Márton (Szent István Egyetem), Mátyás Csaba (Soproni Egyetem) és Kerekes Sándor (Corvinus Egyetem). A kötet előszavát Vida Gábor ökológus professzor írta, a kötet szerkesztője, Jankó Ferenc (Soproni Egyetem) pedig az éghajlatváltozás kérdését a magyar tudomány történetében elhelyező zárótanulmányt készített.

Ízelítő a kötetből, Czelnai Rudolf „történeteiből”: „[A]z éghajlati világ]konferencia után tartottunk egy sajtókonferenciát. Ott ültem az elnökségben és szégyelltem magam. Velünk szemben szunyókált negyven újságíró. A konferencia tudományos igazgatója, az amerikai Robert M. White (aki nem rég halt meg), tartott egy kitűnő bevezetőt. Az újságírók arcátlanul ásítoztak, és a szendvicsekkel megrakott büféasztalok felé bandzsítottak. Mikor Bob befejezte a beszédét, szívélyesen – ez nagy erőfeszítésébe került – felkérte őket, hogy tegyenek fel kérdéseket. Senki sem tette fel a kezét!”