2024. május 20. hétfő
Hírek

HungaroMet: 2012. augusztus 6. 09:54

Augusztus 5-én megdőlt a hőmérsékleti rekord hazánkban

1951-től kezdődően ezen a napon az OMSZ állomások mérései alapján a legmagasabb maximum hőmérséklet rekordja 37,8 fokról (Vámosmikola), 38,0 fokra változott, amelyet Tiszaroffon regisztráltak. Hétfőn (augusztus 6.) tetőzik a hőhullám jellemzően 26-31 fok közötti középhőmérséklettel. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 38-40 fokot is, így újabb rekorddöntés várható
Keddre virradóra északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, hatására - az elkövetkező napokban - az ország nagy részén mérséklődik a hőség.

Augusztus 5-én az 1951-től vett budapesti rekord is megdőlt. Eddig a legmagasabb érték ezen a napon 35,0 fok volt, melyet 1993-ban Budapest belterületen (II. kerület) regisztráltak. Az új rekord 36,5 fok szintén Budapest belterületről származik, de Pestszentlőrinc (35,8), Újpesten (35,8) is megdőlt a korábbi rekord. Ha az egész XX. századot tekintjük, akkor viszont nem volt rekord döntés, mivel 1947-ben a Budapest belterületi állomáson 37,3 fokot mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.