2024. április 26. péntek
Hírek

HungaroMet: 2012. augusztus 7. 12:43

Augusztus 6-án két hőmérsékleti rekord is megdőlt

Az augusztusi első hőhullám utolsó napján ismét megdőltek a hőmérsékleti rekordok hazánkban. 1951-től kezdődően ezen a napon az OMSZ állomások mérései alapján a legmagasabb minimum hőmérséklet eddig 23,2 fok (2003) volt, ami most 25,3 fokra módosult, s ezt a tolna megyei Tevelen mérték. A legmagasabb maximum hőmérséklet rekordja 36,7 fokról (1952), 39,7 fokra változott, amelyet Pakson regisztráltak. A feljegyzések szerint 1905-ben még ennél is melegebb volt, Orosházán 40,2 fokos csúcshőmérsékletet mértek.
A legfrissebb előrejelzések szerint a hét végéig biztosan nem tér vissza a kánikula, ezért a következő napokban újabb hőmérsékleti rekordok nem valószínűek.

Augusztus 6-én az 1951-től vett budapesti rekord is megdőlt. Eddig a legmagasabb érték ezen a napon 35,6 fok volt, melyet 1952-ben Budapest belterületen (II. kerület) regisztráltak. Az új rekord 37,8 fok szintén Budapest belterületről származik, de Pestszentlőrinc (37,4), Újpesten (37,5) is megdőlt a korábbi rekord. A teljes XX. századi adatsort tekintve is rekord döntés történt, mivel 1939-ben a Budapest belterületi állomáson 35.8 fokot mértek csak, azaz 2 fokkal magasabb lett a "100 éves fővárosi rekord".

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.