2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. december 29. 00:00

Elhunyt dr. Illés László meteorológus, egykori munkatársunk

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. Illés László meteorológus, a Magyar Meteorológiai Társaság tagja, kedves kollégánk, a Budapesti Tollaslabdázók Szövetsége alapító, majd tiszteletbeli elnöke életének 90. évében, 2023. december 21-én csendesen, örökre elaludt. Nyugodjék békében!
Temetése 2024. január 11-én 16 órakor lesz a Szent Gellért urnatemetőben (Budapest, Bartók Béla út 149.).

Illés László Pécset született 1934. június 23-án. Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Természettudományi Karán 1956-ban szerzett meteorológus diplomát. Az Országos Meteorológiai Intézetben helyezkedett el szinoptikusi munkakörben, a Ferihegyi repülőtéren dolgozott. 1972-ben doktorált  "A Kárpátok hatása a nyomás, a szél és a hőmérséklet mezejére északi és északkeleti anticiklonális időjárási helyzetekben" című dolgozatával. 1978. augusztustól a Rövidtávú Előrejelző Osztályban nyert elhelyezést. 38 éven keresztül a szinoptikus munkakör minden szintjén dolgozott. 

A Magyar Rádióban az 1970-es évek közepétől a nyugdíjazásáig tájékoztatta a hallgatókat az időjárás alakulásáról. A Magyar Televízió "5 perc meteorológia" című műsorában 1978-tól 2003-ig szerepelt, mint meteorológus. Munkájáért 1981-ben MTV Nívódíjat kapott. Nyugdíjazása után a Duna Televízióban lépett fel az időjárási tájékoztatókban.

Volt munkatársai Illés László személyében egy szakmáját szerető, a meteorológiát kiválóan népszerűsítő egyént ismerték meg, aki sajátos humorával, laza stílusával, jó szervező képességével meghatározó szerepet játszott a jó munkahelyi közösség kialakításában.

Illés László életének a meteorológián kívül a tollaslabdázás is szerves része volt, amit az is jelez, hogy még 80 éves kora fölött is eljárt tollaslabdázni, a játékkal csak utolsó éveiben hagyott fel. Nemcsak aktívan űzte ezt a sportot, hanem annak hazai szervezésében is részt vett. 1960-tól tollaslabda játékvezető és versenybíró. 1966-tól a Budapesti Tollaslabdázók Szövetsége alapító elnöke, később pedig a szövetség tiszteletbeli elnöke lett. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a tollaslabdázás, mint versenysport elterjesztésében, az utánpótlás-nevelés fejlesztésében, valamint a tollaslabdázás, mint szabadidősport felkarolásában Magyarországon. Az 1970-es, 80-as években az Országos Meteorológiai Szolgálatban működő Meteorológiai Sportegyesület – melynek elnöke volt – szervezésében került megrendezésre az országos tollaslabda tömegsport verseny, ahol két kategóriában, amatőrök és profik küzdhettek meg egymással.

1993-ban a Nemzetközi Tollaslabda Szövetségtől életmű díjat kapott, 2004-ben Budapest Sportjáért arany gyűrűt vehetett át.

Emlékét szeretettel és tisztelettel őrizzük.