2024. május 10. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. január 15. 15:00

Budapesti radar felújítás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Látogatókat, hogy két éves előkészítést követően, az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti radarállomása január hónapban felújításra kerül a felhasználók, magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében. A tervezett szerelés megközelítőleg 2 hetet vesz igénybe, várhatóan 2013. január 16-28. között lesz.

A budapesti radar tervezett élettartamának felénél jár. A telepítés óta eltelt közel 13 év alatt a radarmeteorológiában nagyszámú műszaki újítás jutott el a kereskedelmi forgalomig. Az üzembe állításkor még modern műszaki megoldásnak számító analóg vevőberendezést és a hozzá tartozó jelfeldolgozó egységet felváltották a digitális vevők illetve bonyolultabb a számításokat végző fejlettebb jelfeldolgozó radarprocesszorok. A 2003 illetve 2004-ben telepített vidéki radarok már magasabb műszaki színvonalat képviselnek, ami felveti az egységes radarhálózat kiépítésének szükségességét. A felújításból adódóan új alkatrészek beszerelésével csökkenthetjük az amortizációból származó meghibásodásokat is.

Mindezek ismeretében döntöttünk a budapesti radar műszaki modernizációja mellett. Szűkös anyagi lehetőségeink ellenére az elmúlt két év folyamán a felújításhoz szükséges anyagi fedezetet is sikerült megteremteni.

A felújítás után a radar üzembiztonsága, mérési pontossága jelentősen javul, a felhasználók kiszolgálása is magasabb műszaki színvonalra emelkedik.


Radar oldal: www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/