2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. január 18. 08:20

Erős szél és porhó együtt, kiterjedt hófúvást eredményez

Piros riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye több kistérségében a hófúvás miatt. Az erős, időnként viharos szél könnyen hordja a lehullott havat. Több útszakasz már reggel járhatatlan volt, Győr és Sopron között nehézkes a közlekedés, a megyében több mellékutat is lezártak, de minden településre el lehet jutni. Zala megyében is akadozik a közlekedés, és Vas megyében is több mellékutat le kellett zárni.

Reggeli helyzetkép az északnyugati országrészből

A tegnap lehullott friss, laza, száraz porhó mennyisége a Nyugat-Dunántúlon 10-36 cm között változott, így a péntek reggeli mérések alapján nagy területen van 30 cm-t meghaladó hóréteg, sőt a Rábaközben a 40 cm-t ,míg a Soproni-hegységben az 50 cm-t is eléri a hóvastagság.

1. ábra


A csütörtök délutáni óráktól egyre nagyobb területen élénkült meg az északi, északnyugati szél, majd estétől erős, viharos széllökések is kialakultak, így péntek reggelre a városokból kilépőket igazi megpróbáltatások várták a fő- és mellék útvonalakon, a folyamatos hó eltakarítás ellenére is.

Állomás

Legerősebb széllökés pénteken 7 óráig

Hófúvás kezdete

Hófúvás intenzitása péntek 7 órakor

 Sopron Kuruc-domb

71,6 km/h

Hófúvás csütörtök 17:30 óta

Mérsékelt, magas hófúvás

 Szombathely

62,3 km/h

Hófúvás csütörtök 17:45-óta

Erős, alacsony hófúvás

 Győr-Pér

38,5 km/h

Nincs hófúvás

Nincs hófúvás

 

Könnyű dolga van a szélnek, hiszen a lehullott hó sűrűsége alacsony, így azt nagyon könnyen tudja hordani.  Szombathelyen mérték a legalacsonyabb értékeket, tehát abban a térségben a leglazább, és a szél által a legkönnyebben hordható a hóréteg.

Állomás

Hóréteg (cm)

Hósűrűség (kg/m3)

Hőmérséklet 7 órakor

 Sopron Kuruc-domb

37

114

-2,8

 Szombathely

28

99

-2,0

 Győr-Pér

30

148

-3,0


A hófúvás mellett reggeltől aztán ismét egyre többfelé eredt el a hó, 9 órakor már Győrben, Sopronban és Szombathelyen is gyengén havazik.

2. ábra

 

Figyelmeztető előrejelzés szombat éjfélig

Pénteken sokfelé várható intenzív havazás, de az Alföldön eleinte helyenként még ónos esőre, esőre is számíthatunk. A Dunántúlon szombat hajnalig, a Duna-Tisza-közén a délelőtti, a Tiszántúlon a délutáni órákig folytatódik a havazás. Szombat estig északon 5-15 cm, délen 15-25 cm friss hóréteg várható, de a déli határvidéken 30 cm is hullhat. Az északi szelet kezdetben a Nyugat-Dunántúlon, majd északkeleten is viharos (60-70 km/h) széllökések kísérik, amely többfelé okoz hófúvást, sőt a Nyugat-Dunántúlon a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Szombat délelőtt mérséklődik a szél és fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás.