2015. július 8. szerda
Riasztás

Riasztás

2015. július 8. szerda

2015. július 9. csütörtök

Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2015.07.08. szerda éjfélig

HIDEGFRONT:

Ma napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép be az országba, amely estére eléri a Tiszántúlt és késő estére elhagyja keleti határainkat.

A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Elszórtan heves zivatarra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h), nagyméretű jég (jégátmérő > 2-3 cm) kísérhet. Helyenként felhőszakadás is lehet (> 20-40 mm).

Heves zivatarra a délelőtti óráktól a Dunántúlon, annak is főként az északnyugati felében, majd a kora délutáni óráktól egyre inkább a középső országrészben, illetve a Dunától keletre alakulhat ki, főként az ország északi és este a keleti felében. Nagyobb területen tevékenykedő heves zivatarrendszer az ország keleti felében a valószínűbb az esti órákban.

A ma déli óráktól késő estig a front környezetében időszakosan károkozó szél (> 90 km/h) is létrejöhet, amely adott időszakban nagyobb területet érinthet. Kialakulására nagyobb esély a Dunántúl keleti és déli felén, valamint a Dunától keletre eső tájakon van.

HŐSÉG:

Ma a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 fok közötti átlaghőmérséklet valószínű. Szerda estére, késő estére a délkeleti tájakra is megérkezik a hidegfront, amely ott is véget vet a hőségnek.

2015.07.08. 06:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2015. július 8. 06:59 (04:59  UTC)
[iRhh]
Veszélyjelzés korlátai
Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.

Riasztás