2018. február 19. hétfő
Riasztás

2018. február 19. hétfő
2018. február 20. kedd

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.02.20. kedd éjfélig

VEGYES CSAPADÉK, A DUNÁNTÚLON JELENTŐS HÓVAL

Délutánig az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Késő délutántól a dél felől felvonuló felhőzetből ismét esőre, havas esőre, havazásra lehet számítani. Kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (kb. 250-300 m felett) változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható. Kedd éjfélig a várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat. A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel - 1, 2 cm-es hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni. (esélye kisebb mint 20%).

(Kitekintés: Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár > 20-35* cm) hótakaró is kialakulhat. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota. Emellett a helyzet jelentős bizonytalansággal* terhelt, ezért akinek szükséges érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról!)

2018.02.19. 10:10 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. február 19. 10:12 (09:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai
Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.