2024. április 27. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. augusztus 23. 11:05

Rekordmeleg éjszaka a fővárosban (2023.08.22.)

2023. augusztus 22-én egész nap jellemző volt a meleg, fülledt levegő, mely az egész Kárpát-medencét kitölti. Az éjszakai órákban is csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudott felfrissülni az idő. Többfelé 20 fok felett maradt a hőmérséklet, így a trópusi éjszaka kritériuma is teljesült. Budapest János-hegyen mindössze 24,8 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. Korábban ezen a napon Budapest belterületen jegyeztünk fel 23,6 fokos szélsőértéket 2000-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.