2024. május 8. szerda
Hírek

HungaroMet: 2013. március 1. 10:13

Rövid visszatekintő a 2012-2013-as télre

A meteorológiai télből átléptünk a tavaszba. A honlapunkon közzétett adatok lehetőséget teremtenek arra, hogy visszatekintsünk, megnézzük, milyen is volt az idei tél? Röviden: az átlagosnál kissé enyhébb, a sokévi átlagnál jóval csapadékosabb, ugyanakkor napfényben szegényebb.

Bár fagyok még várhatók a következő napokban, és hosszú évek tapasztalata szerint azok még március második felében is visszatérhetnek, de a meteorológiai tél mégis csak véget ért február múltával. A honlapunkon is megtalálható, az elmúlt 90 napos időszakra vonatkozó meteorológiai térképek alapján a következő megállapításokat tehetjük a mögöttünk hagyott tél időjárásáról.

Nem mondhatjuk, hogy hideg volt az idei telünk, hiszen az ország nagy részére jellemző -1, +2 fok közötti átlaghőmérséklet (1. ábra) a sokévi átlag körülinek mondható, azzal a megjegyzéssel, hogy inkább a kevéssel pozitív eltérés volt a jellemző (2. ábra). Ezen belül december az átlagosnál kissé hidegebb, január, február pedig kissé melegebb volt. A leghidegebb, amit mérőállomásainkon regisztrálták a tél folyamán -18,1 fok volt, ezt december 10-én Nyírlugosról jelentették. Ennek a párja, a legmagasabb hőmérséklet +16,0 fok volt, amit Milotán mértek február 26-án.

 1. ábra

1. ábra
Az elmúlt 90 nap átlaghőmérséklete

 
2. ábra

2. ábra
A hőmérséklet sokévi átlagtól való eltérése az elmúlt 90 napban


A hőmérséklet csak kissé tért el az átlagostól ugyanakkor az elmúlt 3 hónap a szokásosnál jóval csapadékosabbnak bizonyult. Általában 120-240 mm között változott a lehullott, hó eső mennyisége (3. ábra), és ez hazánk nagyobbik részén (nyugaton, északon) több mint 80 mm-rel haladta meg a téli hónapokra vonatkozó sokévi átlagot (4. ábra). Ha az egyes hónapokat külön-külön nézzük, akkor december mutatja a legváltozatosabb képet, nyugaton és délkeleten átlag alatti, másutt a fölötti csapadékmennyiség volt a jellemző. Januárban, februárban országosan a pozitív eltérés dominált, nagyobb mértékben februárban, amikor a havi országos átlaghoz (32 mm) képest 30-70 mm-rel mértek több csapadékot. Az egy nap alatt lehullott legtöbb csapadék 42,9 mm volt, amit február 2-án Napkoron mértek. Nyugaton, északnyugaton több alkalommal hullott jelentősebb hó, ami azonban tartósan egyik alkalommal sem maradt meg. Az 500 m alatti mérőállomásaink közül a legtöbb havat Sopron-Brenbergbányáról jelentették január 20-án 60 cm-es értékkel.

 3. ábra

3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszege

 4. ábra

4. ábra
A csapadék sokévi átlagtól való eltérése az elmúlt 90 napban

A sok csapadék sok felhővel is járt, így a napos órák száma decembertől februárig 110-160 óra között alakult (5. ábra), ez pedig 40-90 órával elmarad az elmúlt 30 év téli átlagától (6. ábra).

 5. ábra

5. ábra
Az elmúlt 90 nap napos óráinak száma

 
6. ábra

6. ábra
A napos órák sokévi átlagtól való eltérése az elmúlt 90 napban

 
A 2012-2013-as tél részletes éghajlati elemzése az Éghajlati visszatekintőben lesz olvasható.