2024. május 19. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2013. március 12. 13:00

Átmenetileg visszatér a tél

Ugyan tavaszi időjárást hoztak az elmúlt napok (március 8-án, pénteken az Alföld déli részén 20, 21 fokot is mértek), de a téltől még nem búcsúztunk el véglegesen. Az enyhe idő után a következő napokban erős lehűlésre, átmenetileg ismét téli időjárásra van kilátás.

Az előrejelzések alapját adó légköri modellek már napok óta azt jelzik, hogy az előttünk álló hétvégén sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el térségünket. Az 1300 m körüli magasságban (850 hPa) érkező hideg levegő mértékét mutatja az 1. ábra. Ezen látható, hogy a mélyponton, március 15-én -9, -12 fok közötti hőmérséklet várható hazánk fölött, ami kb. 10 fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól. Ugyanakkor nedves levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, amelyet a 2800 m körüli (700 hPa) magasságban a relatív nedvességet ábrázoló térkép is jelez (2. ábra). Ez pedig azt sugallja, hogy nemzeti ünnepünkön sok felhőre számíthatunk. A talaj közeli légnyomási térképen látható a ciklonok, anticiklonok elhelyezkedése, és az, hogy csapadékban is lesz részünk (3. ábra). A kérdés az, hogy mi hull majd a felhőkből, eső vagy hó? Nos, a magasban olyan mértékű lehűlés várható, hogy hazánkban pénteken nagy valószínűséggel már csak hóra lehet számítani (4. ábra), a sötétkék szín azt a területet mutatja, ahol hóra van kilátás, a vegyes (hó, eső) zónát a kék-piros zóna jelzi. A hó mellett az ország egy részén viharos szélre is számítani kell (5. ábra), ami hófúvásokat eredményez.

 1. ábra

1. ábra
2013. március 15-én délben várható hőmérsékleti eloszlás 1300 m körüli magasságban

 2. ábra

2. ábra
2013. március 15-én délben várható nedvesség eloszlás 2800 m körüli magasságban

 3. ábra

3. ábra
2013. március 15-én délben várható időjárási helyzet

 4. ábra

4. ábra
2013. március 15-én délben várható hó valószínűség

5. ábra 

5. ábra
2013. március 15-én délben várható szélhelyzet (narancs, piros színek a viharos széllökést jelzik)


A hosszabb bevezetés után, amit biztosan mondhatunk az előttünk álló napok időjárásáról, hogy visszatérnek a fagyok, és átmenetileg ismét hó borítja majd az ország nagy részét. Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében csütörtöktől északnyugat felől sarkvidéki eredetű, hideg levegő zúdul viharos széllel hazánkba. Sokfelé várható csapadék, helyenként jelentős mennyiségű. Csütörtök reggeltől az esőt nyugat felől egyre többfelé havazás váltja föl, ez legkorábban az Alpokalján, legkésőbb a Tiszántúlon következik be. A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége helyenként meghaladhatja a 10-15 cm-t. Ugyanakkor megerősödik, elsősorban a nyugati és középső országrészben sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, ami hófúvásokat okoz. A talaj közelében is visszaesik a hőmérséklet: csütörtökön nyugaton, pénteken már keleten is 0 fok körüli hőmérsékleti maximum valószínű, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan helyek, ahol napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, és ez jelentős visszaesés az egy héttel ezelőtti 20, 21 fokhoz képest. Szombaton inkább már csak keleten lehet kisebb havazás, vasárnap csapadék nem valószínű. A hét végére mérséklődik a szél ereje, viszont erősödik az éjszakai lehűlés, vasárnap hajnalban a szélvédett tájakon akár -10, -15 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Több oknál fogva a különböző légköri modellek, illetve a modellek egymást követő futtatásai ugyanazon időpontra más-más eredményt produkálhatnak, vagyis a számítógépes időjárás-előrejelzések nem tökéletesek. Az előrejelzések bizonytalanságát az ún. ensemble technikával készült valószínűségi prognózisokkal lehet kifejezni. Erre mutatunk két példát. A 6. ábrán az látható, hogy a következő 10 nap során a budapesti hőmérsékleti maximumnál az egyes értékközök milyen valószínűséggel következhetnek be. Itt is jól látszik a várt erős lehűlés, pl. március 15-én Budapest térségében a 0 fok alatti hőmérsékleti maximumoknak nagy a valószínűsége. A 7. ábra azt mutatja, hogy az egyes napokon Budapesten mekkora csapadékra, milyen valószínűséggel lehet számítani. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy csütörtökön, pénteken a főváros térségében lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20 mm-t, és ennek egy része csütörtök estétől hó formájában várható.

6. ábra

6. ábra
Valószínűségi előrejelzés a budapesti hőmérsékleti maximumra

7. ábra

 7. ábra
Valószínűségi előrejelzés a budapesti csapadék mennyiségre
(12 óra hosszúságú időszakra vonatkozóan)