2024. május 3. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. március 20. 11:02

Most már igazán kezdődik a tavasz?

A tavaszi napéjegyenlőség idén 2013. március 20-án közép-európai idő szerint 12:02-kor következik be. Ettől a pillanattól kezdve megkezdődik a csillagászati tavasz is. Tavaly óta nem lepődünk meg a dátumon, valóban március 20-án köszönthetjük a tavaszt, s ez még hosszú évekig így is marad. Csillagászok kiszámolták – ugyanis ez az időpont percre pontosan meghatározható – hogy legközelebb csak 2102-ben lesz március 21-én napéjegyenlőség. Sőt, a szökőévek miatt 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy még egy napot csúszik előre, s március 19-re esik majd.

A napéjegyenlőség alkalmával a Nap az ekliptika és az Égi egyenlítő metszéspontjában, az ún. Tavaszpontban áll. Március 20-án a Nap délben pontosan az Egyenlítő fölött látható. A nappal és az éjszaka pedig éppen 12 óra hosszú a Föld minden pontján.

Ma déltől naptári és csillagászati tekintetben is megkezdődik a tavasz. De vajon az időjárás is tud erről? Meghozza-e a meleget Sándor, József és Benedek? Úgy tűnik, arra sajnos még várnunk kell. Élvezzük ki a mai napsütést és a jó időt, mert a következő napokban erre nem nagyon lesz lehetőségünk! Igazi tavaszra az előrejelzések szerint a hónap végéig nem számíthatunk.

Kapcsolódó oldal: Légköroptikai jelenségek – Fénytörés