2024. május 3. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. április 30. 13:30

Megdőlt a melegrekord Csongrád megyében

Megdőlt az április utolsó napjára vonatkozó melegrekord, amelyet a Csongrád megyei Pitvaroson regisztráltak. Délután 15 óra után 32,6 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőállomása, ami éppen 0,6 fokkal magasabb, mint a korábbi újpesti rekord. Emellett Bács-Kiskun megyében is igazi kánikula volt, ugyanis Fülöpházán is mindössze 0,2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint Pitvaroson. Az új rekord érdekessége, hogy ezzel a mostani értékkel a tavaly felállított csúcsot írtuk felül, ami azt jelenti, hogy egy évvel korábban teljesen hasonló kánikulát élvezhettünk az év ezen időszakában.

1. ábra


Az április végi kánikula eredményeként a Velencei-tó vízhőmérséklete Agárdnál délután már elérte 22 fokot, sőt a Balatonban lévő, átlagosnál nagyobb víztömeg ellenére is a siófoki vízhőmérő már 19 fokot mutatott április utolsó napján.

A nyárias időszak a következő napokban is folytatódik, bár újabb abszolút rekordra kisebb az esély, ugyanis a május elsejére érvényes hőmérsékleti csúcs 32,9 fok, amelyet tavaly Budapest II. kerületében mértek, de az előrejelzések alapján holnap egy-két fokkal hűvösebb idő várható.