2024. május 18. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 5. 10:00

Meteorológiai Világszervezet főtitkára Budapesten

A 2013. október 811. között Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit) Magyarországra érkezik Michel Jarraud, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) főtitkára. A feszített program ellenére Főtitkár Úr, hétfőn (október 7-én) látogatást tesz az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, ahol "Enhancing Climate Capabilities: the Global Framework for Climate Services" címmel előadást is tart. Az előadóülésen Lakatos Mónika, az OMSZ éghajlati szakértője "From observation to climate services" címmel tart előadást.

A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó elsődleges célja: A víz és szanitáció szerepe a globális fenntartható fejlődés napirendjén azt jelenti, hogy a konferencia áttekinti a Rió+20 folyamat vízzel kapcsolatos konkrét célkitűzéseinek meghatározására irányuló, az ENSZ keretében és azon kívül folyó munka, eredményeit.

A különböző ENSZ-programok és kezdeményezések, illetve a Víz Világ Tanács Víz Világfórum (World Water Forum) sorozat eredményeit figyelembe véve a találkozó egyúttal olyan elérhető, megfizethető és kipróbált gyakorlati megoldásokat is be kíván mutatni, amelyek az ismert legfőbb kihívások kezeléséhez nyújtanak segítséget. A Világtalálkozó továbbá érdemi hozzájárulást kíván nyújtani egy a vízzel és szanitációval kapcsolatos, konkrét, speciális, mérhető, megvalósítható, reális és időben behatárolt (specific, measureable, attainable, realistic, time-bound – SMART) fenntartható fejlődési cél (SDG) kidolgozásához, amely a sokrétű kihívásokra megfelelő választ képes adni.

A Budapesti Víz Világtalálkozó olyan fórum kíván lenni, amely elősegíti az érintettek közötti konszenzus létrejöttét a vízügyi és szanitációpolitikai célok tekintetében. Mivel a találkozó célja, hogy az ENSZ közgyűlése számára konkrét ajánlást fogalmazzon meg a 2015 utáni fejlesztési célkitűzéseket illetően, ezért a vízzel és szanitációval kapcsolatos SDG kidolgozásához a politikai, tudományos és műszaki szempontok között kapcsolatot kell teremtenie. Éppen ezért szükségszerű, hogy a találkozó struktúrája nyílt szakpolitikai fórumot biztosítson minden, a 2015 utáni időszakra szóló globális fejlesztéspolitika kidolgozásában érintett érdekelt fél számára.

Forrás: www.budapestwatersummit.hu/vilagtalalkozo/