2016. május 26. csütörtök
Figyelmeztető előrejelzés mára

Riasztás

2016. május 26. csütörtök

2016. május 27. péntek

Szöveges figyelmeztető előrejelzés
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2016.05.27. péntek éjfélig

Csütörtökön délután az országban előforduló, jellemzően gyengébb záporok mellett várhatóan néhol zivatar is kialakul. Zivatar kialakulásához jobb feltételek az Északi-középhegység vidékén, az Észak-Alföldön, a középső országrészben, illetve a nyugati határnál mutatkoznak. Zivatarhoz erős vagy viharos (50-70 km/h, esetleg 70 km/h-t meghaladó) széllökés, átmenetileg intenzív csapadék, elvétve jégeső fordulhat elő. Estétől stabilizálódik a légkör.

Pénteken késő délután nyugat felől a Kisalföld, Alpokalja térsége fölé intenzívebb zivatarok helyeződhetnek át. Ebben az országrészben kis valószínűséggel 80 km/h feletti szélroham, felhőszakadás (rövid idő alatt 30 mm feletti csapadék) és nagyobb méretű jég is kialakul. Az északnyugati országrész fölé sodródó zivatarok előre láthatóan gyengülni fognak az esti órákban. Az északi országrészben (Északi-középhegység, Közép-Magyarország, északkelet, Dunántúl északi része) szintén előfordulhatnak kisebb valószínűséggel zivatarok délután, este.

2016.05.26. 09:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2016. május 26. 10:08 (08:08  UTC)
[iRhh]
Veszélyjelzés korlátai
Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.

Figyelmeztető előrejelzés mára