2024. május 9. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 22. 16:08

Ausztrália egyre gyorsabban melegszik

Ausztráliában minden évben kiadják az ország éghajlati összefoglalóját. Nemrég jelent meg a 2012 es jelentés, amelyben a klímaváltozás jelei egyértelműen megmutatkoznak.

Az Állam Éghajlata 2012 egy hosszú távú éghajlati trendek alapján összeállított összefoglaló. A jelentést a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization - Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Intézet) és a nemzeti Meteorológiai Hivatal készíti.

Az összefoglalóból kiderül, hogy a levegő és a óceánok vize egyaránt melegszik. Ennek oka a fosszilis tüzelőanyagok használatának következményeként növekvő szén-dioxid kibocsátás. 1910-től 2011-ig az éves átlagos középhőmérséklet 0.9 fokkal emelkedett Ausztráliában, ami több mint 0.5 fokkal magasabb, mint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 1961-1990 közötti hosszú távú globális átlaga.

Az Állam Éghajlata 2012 is megerősíti, hogy évtizedről évtizedre, folyamatosan növekszik az átlaghőmérséklet az 1950-es évek óta. A meleg éjszakák (a napi minimumhőmérséklet 20 °C felett marad) száma nőtt és egyre több havi maximumhőmérsékleti rekord dől meg. A tengerfelszín hőmérséklete szintén növekvő tendenciát mutat. Az emelkedés mértéke a régióban a globális átlagot is megelőzni. Csakúgy, mint a tengerszint, amely nagyjából a globális átlag sebességével lesz egyre magasabb.

Az előző éghajlati összefoglaló óta sok helyen okoztak problémát az aszályok és az árvizek is. Ezek hátterében a növekvő lég- és vízhőmérséklet és az emelkedő tengerszint áll. Sőt, a kutatók azt is kimutatták, hogy a változás üteme is változik; gyorsul. Az éghajlatváltozáshoz vezető alapvető fizikai és kémiai folyamatok már régóta jól ismertek, a jelentés pedig arra világít rá, hogy már jelenleg is ezek a változások zajlanak.

A készítők rámutattak egy másik általános tendenciára is, miszerint tavasszal és nyáron nőtt a (monszunális) csapadékmennyiség az ország északi részén, míg Dél-Ausztráliában késő ősszel és télen csökkent az eddigiekhez képest.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html