2024. május 7. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. augusztus 24. 12:30

Kitör-e a Bardarbunga?

2010-ben az Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatt 20 ország zárta le ideiglenesen a légterét, ami nagyjából 10 millió utast érintett. A szigeten egy újabb vulkán kitörése fenyeget. Az Izlandi Meteorológiai Iroda szombaton a Bardarbunga aktivitása miatt adta ki a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, amelyet vasárnap narancsra mérsékelt.

A Bardarbunga egy rétegvulkán, ami Izland legnagyobb jégmezője, a Vatnajökull alatt fekszik. Az elmúlt napokban a vulkán közelében erősödő szeizmikus aktivitásra hívta fel a figyelmet az Izlandi Meteorológiai Iroda.

2014. augusztus 23-án szombaton piros színű figyelmeztetést adtak ki a vulkáni aktivitás miatt, ugyanis feltételeztek egy jég alatti kitörést, melynél a láva és a gleccserjég találkozási felülete felett 100-400 méter vastagságú jégréteg lehet. Szombaton a kora esti órákban azt feltételezték, hogy 0-20 óra telhet el addig, amíg a láva eléri a jégréteg tetejét, de nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a kitörés nem éri el a felszínt.

A szombat délutáni repülőgépes megfigyelések alatt a gleccser felszíne még érintetlen volt, és a radaros mérések nem mutattak számottevő eltéréseket. A jégréteg peremén sem mutatkozott olyan olvadékvíz, ami összeköthető lenne a vulkáni aktivitással. Ezek alapján a megfigylések alapján a legutolsó tájékoztatás szerint valószínűleg mégsem történt meg a kitörés. Ma a piros jelzést narancsra mérsékelték.

 A vasárnapra virradó éjszakán és hajnalban egy 5,3 és egy 5,1-es erősségű földrengést is regisztráltak. A térségben hasonló erejű rengésekre nem volt példa a Gjálp nevű vulkán 1996-os kitörése óta. A szeizmikus aktivitás továbbra is jelentős, éjféltől délig nagyjából 700 kisebb-nagyobb rengést érzékeltek, ezért továbbra sem zárják ki egy kitörés lehetőségét. A vulkáni aktivitáshoz kapcsolódó legfrissebb információk az Izlandi Meteorológiai Iroda honlapján érhetők el: en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/

A vulkáni aktivitáshoz kapcsolódó különböző szinkódok jelentéséről bővebb információ érhető el a következő linken: en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/volcanic-eruptions/

(Az cikk írása idején aktuális narancs kód jelentése: a vulkán fokozott aktivitást mutat, megnövekedett a kitörés esélye.)

 


Az elmúlt 48 órában regisztrált földrengések Izlandon. Forrás: en.vedur.is


A Bárðarbunga. Web camera M&T ehf. Forrás: en.vedur.is


A Bardarbunga vulkánt borító jégtakaró;
a hatóságok figyelmeztetése szerint elsősorban a vulkántól északra fekvő területeket fenyegetheti áradás
Forrás: Google